Στην Αλσούπολη ζωγραφίζουν τους τοίχους

Στην Αλσούπολη τα παιδιά ζωγραφίζουν τους τοίχους (φωτορεπορτάζ)

Για μία ακόμη Κυριακή η Αλσούπολη στη Νέα Ιωνία πρωτοστάτησε σε ένα σύγχρονο παράδειγμα κοινωνικής αντίδρασης. Μία ολόκληρη συνοικία αντιμάχεται με πρωτότυπες δράσεις το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής να μεταφέρει τα απορριμματοφόρα του Δήμου πλάι στα σχολεία της Αλσούπολης.

Μια ολόκληρη συνοικία ξεσηκώνεται κάθε Κυριακή στην Αλσούπολη

Οι κάτοικοι έμαθαν τα νέα στο τέλος του Γενάρη κι έκτοτε κάθε Κυριακή συγκεντρώνονται και οργανώνουν δράσεις διαμαρτυρίας. Εξέλεξαν συντονιστικό όργανο από εκπροσώπους τοπικών φορέων, έκαναν πορεία στο κέντρο της Νέας Ιωνίας, πήγαν στο Δημαρχείο και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους.

διαμαρτυρία στο Δήμο Νέας Ιωνίας
Διαδήλωση στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας

Την Κυριακή 20/2/2022 οι κάτοικοι της Αλσούπολης έδωσαν ένα ακόμη παράδειγμα σύγχρονης κοινωνικής αντίδρασης. Πέρασαν -όπως όλοι μας- καραντίνα και πανδημία αλλά δεν δίστασαν να συσπειρωθούν και να φτιάξουν νέους τρόπους αντίδρασης. Δυναμικούς, σύγχρονους, ασίγαστους και πολιτισμένους. Σηκώθηκαν για τα καλά από τον …καναπέ και κινητοποιήθηκαν για τη γειτονιά τους.

Οι κάτοικοι της Αλσούπολης ζωγράφισαν τη διαμαρτυρία τους με ένα στίχο του Γιάννη Ρίτσου

Πήγαν στο επίμαχο οικόπεδο, που η Δημοτική Αρχή προτείνει να γίνει αμαξοστάσιο για τα απορριμματοφόρα του Δήμου και γέμισαν τους τοίχους με ένα πρωτότυπο γκράφιτι γεμάτο χρώμα, σχέδιο και στίχους του Γιάννη Ρίτσου.

Εμείς κανέναν δεν μισούμε. Αφήστε μας, ν’ αγαπάμε τον κόσμο, να σας αγαπάμε.Εμείς άλλον εχθρό δεν έχουμε, παρά μονάχα κείνον που δε σέβεται τον Άνθρωπο”.

Θέλουμε χώρο για τα παιδιά, όχι σκουπιδότοπο” λέει η πρωτότυπη διαμαρτυρία των παιδιών

Οι στίχοι στους τοίχους του επίμαχου οικοπέδου στην Αλσούπολη είναι συνάμα και μία ιδιότυπη απάντηση σε όσους δοκίμασαν να καπηλευτούν τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για να προσποριστούν πολιτικά οφέλη.

Τα παιδιά ζωγράφισαν κούνιες στο οικόπεδο που ο Δήμος θέλει να φέρει απορριμματοφόρα

Η Δημοτική Αρχή έσπευσε να θεωρήσει υποκινούμενη από την αντιπολίτευση του Δήμου την διαμαρτυρία και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δοκίμασαν να βρεθούν κοντά στους διαμαρτυρόμενους.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Αλσούπολης όμως δείχνει προς κάθε κατεύθυνση τη διάθεσή της να μείνει ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη και να συνεχίσει τις δράσεις της μέχρι να δικαιωθεί.

Μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες εν δράσει στην Αλσούπολη

Το ίδιο μήνυμα αποτυπώνουν και οι ζωγραφιές των παιδιών. Οι τοίχοι γέμισαν με ήλιο, μπαλόνια, πολύχρωμα λουλούδια, γλειφιτζούρια και ποδήλατα που περιμένουν τα παιδιά, σπίτια που δένουν αρμονικά με το όμορφο τοπίο και ένα κορίτσι που καμαρώνει το χώρο από την κούνια της.