Παναιτώλιο Νέας Ιωνίας

Πώς η Αλσούπολη στρίμωξε τη Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας

Στην Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας, το μεσημέρι της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου 2022 στις 12.00 ακριβώς, οι κάτοικοι θα μαζευτούν στο Παναιτώλιο. Σκοπός της κινητοποίησης είναι να εναντιωθούν στο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής της Νέας Ιωνίας, να μεταφέρει στον οικισμό τους, στο οικόπεδο της πρώην Altec, το αμαξοστάσιο του Δήμου και τα απορριμματοφόρα.

Η κινητοποίηση -πέρα από την ουσιαστική της έννοια- αποκτά σχεδόν εμβληματικές διαστάσεις καθώς αρνείται πεισματικά το “πατρωνάρισμα” από κόμματα, χρώματα, φατρίες και παρατάξεις που διαγκωνίζονται για να την προσεταιριστούν.

Η Αλσούπολη και το… κοινό καλό

Τις μέρες που πέρασαν η Αλσούπολη βρέθηκε στο …δρόμο πολλών, που αγόρευσαν για το “κοινό καλό”, που φωτογραφήθηκαν στο επίμαχο σημείο, που έστειλαν SMS ή που προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την κινητοποίηση. Το μέτωπο όμως παρέμεινε αρραγές και αυτό αποτελεί νίκη των κατοίκων της περιοχής, που έδειξαν ότι το κοινό συμφέρον μιας ολόκληρης συνοικίας είναι σπουδαιότερο από τις μικροπολιτικές πρακτικές.

Έτσι, η κινητοποίηση της Αλσούπολης αποκτά γενναιότερες διαστάσεις και σηματοδοτεί έκφραση κοινωνικής ωριμότητας σύγχρονων δημοτών. Ξεπερνώντας τις εποχές του κοινωνικού αυτοματισμού, όπου η μία κοινωνική ομάδα (ή συνοικία) στρεφόταν αυτόματα σε βάρος της άλλης, οι κάτοικοι της Αλσούπολης αναγνωρίζουν εξ αρχής την ανάγκη να μετακινηθεί το αμαξοστάσιο από την υπάρχουσα θέση του.

Πίσω από τα προφανή, αυτός ο τρόπος διεκδικήσης μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητικός για μερικούς καθώς τα αιτήματα δεν είναι διχαστικά, δεν είναι χειραγωγήσιμα και απαιτούν σοβαρές απαντήσεις.

Αν η Δημοτική Αρχή επιμείνει στην εισήγηση που έφερε ως πρόταση (η Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου είπε πως την προσέγγισε η εταιρία που πήρε το οικόπεδο και από εκεί άρχισαν οι σχεδιασμοί) τότε θα έχει την πρώτη δημόσια ρήξη της με την τοπική κοινωνία, στα 2,5 χρόνια που διοικεί.

Η Αλσούπολη θα προκαλέσει ρήξη ή πολιτική ήττα;

Αν πάλι, χειριστεί με κωλοτούμπες την υπόθεση, υπαναχωρώντας (ενώ επιχειρηματολογούσε στην αντίθετη κατεύθυνση στο Δημοτικό Συμβούλιο) τότε θα έχει την πρώτη σοβαρή πολιτική της ήττα.

Σε κάθε περίπτωση, η Αλσούπολη φτιάχνει ήδη το δικό της παράδειγμα για το πως λειτουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες και μετρά αντιδράσεις. Διεκδικεί την πρόοδο και την ευημερία της γειτονιάς της. Απαιτεί σχέδιο που να σέβεται την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και αντιστέκεται χωρίς να χρειάζεται κήνσορες και θεράποντες.

Και ακριβώς αυτή η ενδιαφέρουσα αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί απαρχή για ένα ντόμινο εξελίξεων.