Πρεμιέρα της Άνοιξης σήμερα και από Μάρτη καλοκαίρι

Πρώτη μέρα της Άνοιξης σήμερα και του Μάρτη κι η ελπίδα ξαναγεννιέται στη φύση γύρω μας. Ο μήνας που σηματοδοτεί την αρχή της αλλαγής του καιρού προς το θερμότερο, έφτασε και μαζί του ήρθαν και τα έθιμα που φύλαξε η λαϊκή δοξασία, όπως το μαρτάκι.

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που προκαλούν τα social media

Ο Μάρτης, το μαρτάκι ή η μαρτιά, το ασπροκόκκινο βραχιολάκι που φοριέται από σήμερα είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Τα βραχιολάκια του Μάρτη
Τα βραχιολάκια του Μάρτη

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Πηγή: Σαν σήμερα

Διαβάστε ακόμη: Fashion Trends: Τα χρώματα της Άνοιξης του 2024 στη μόδα