Bιογραφικό που …κλείνει δουλειές

Ένα πλούσιο βιογραφικό ή μία σπουδαία εμπειρία στον τομέα που σε ενδιαφέρει φαίνεται πως δεν αρκεί. Το Βιογραφικό σου πρέπει να είναι καλογραμμένο, πρωτότυπο και κυρίως να κλείνει δουλειές.

Το σωστό βιογραφικό έχει βασικούς κανόνες στη σύνταξη, που πολλοί θεωρούν αυτονόητους αλλά λίγοι τους επικοινωνούν στο ακέραιο σωστά. Για παράδειγμα ο χρόνος και η γλώσσα.

Βιογραφικό σε Ελληνικά ή Αγγλικά;

Η απάντηση είναι “ό,τι χρειάζεται”. Αν η θέση απαιτεί βιογραφικό στα Αγγλικά, τότε αυτό στέλνουμε. Αν όμως όχι, η μητρική γλώσσα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αρκεί να τη χειρίζεται σωστά και ορθογραφημένα.

Επίσης, ο χρόνος για την παρελθούσα προϋπηρεσία είναι μία …ενδιαφέρουσα παγίδα στα βιογραφικά. Ο ενεστώτας απαγορεύεται και μπορεί να γίνει αιτία απόρριψης, αφού δείχνει προχειρότητα.

Βιογραφικό σημαίνει “Παρουσίασε τον εαυτό σου”

Ένα βιογραφικό είναι στην ουσία μία προσπάθεια “παρουσίασης του εαυτού μας”. Πρέπει να “χωρέσεις¨” σε συμπυκνωμένα νοήματα και λέξεις που θα σε προμοτάρουν και θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις. Πως; Σκέψου πως είσαι ένα δυναμικό προϊόν που χρειάζεται διαφήμιση. Τόνισε τα πλεονεκτήματα και τα δυνατά σου σημεία. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις και …σκέψου έξω από τον κύκλο.
Η πρακτική δείχνει πως επιτυχημένα CV είναι αυτά που προσεγγίζουν το θέμα με ευρηματικούς τρόπους. Δηλαδή, με ένα καλαίσθητο template βιογραφικού, μία φωτογραφία που αποπνέει κύρος και επαγγελματισμό, ή ακόμα και με δύο εύστοχες χιουμοριστικές ατάκες.

Γραμματοσειρά και όνομα αρχείου

Σκέψου πως το βιογραφικό σου στριμώχνεται ανάμεσα σε πολλά άλλα βιογραφικά. Ταξινομείται, αρχειοθετείται και κάποια στιγμή κάποιος από το HR θέλει να το ξαναβρεί. Αν το όνομα του αρχείου σου είναι CV … έπαιξες κι έχασες. Καίριο μεν, αλλά το ίδιο σκέφτηκαν όλοι. Αν όμως πάλι το αρχείο σου ονομάζεται “CV_Maria_Papadopoulou” έχει άλλες πιθανότητες.

Και παρ’ ελπίδα έχει σημασία το βιογραφικό σου να διαβάζεται δια γυμνού οφθαλμού. Γραμματοσειρά νούμερο 12 λοιπόν, για να καλυφθούν και οι πρεσβύωπες, χωρίς έξτρα κόπο. Επίσης, ο τύπος αρχείου είναι σπουδαίο να είναι εύκολα αναγνώσιμος σε όλους (δηλ. word ή pdf) και η γραμματοσειρά ομοίως.

Follow the rules

Είναι φορές που η θέση εργασίας διαθέτει συγκεκριμένες οδηγίες, που δεν επιδέχονται πειράματα και παραλείψεις. Για παράδειγμα, μπορεί να σου ζητηθεί αποστολή συστατικών επιστολών, κάρτα παρουσίασης ή το πτυχίο. Ακολούθησε τον κανόνα διότε σε διαφορετική περίπτωση θέτεις αυτόματα τον εαυτό σου εκτός …νυμφώνος. Και η θέση “παντρεύεται” άλλον.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δεις μερικά χρήσιμα tips