Μινιμαλισμός: Το trend που αλλάζει τις ζωές μας

Μινιμαλισμός: η τάση που άλλαξε τις ζωές μας

Η εποχή των μπιμπελό παρήλθε ανεπιστρεπτί. Προς ανακούφιση μερικών εξ ημών που δεν αντέχαμε άλλο το “φόρτωμα” των χώρων. Τώρα όμως οι σύγχρονοι design interiors το πήγαν ένα βήμα παραπέρα: Επιμένουν ότι less is …more.

Και λίγο ως πολύ το τεστάραμε όλοι μας. Κάποια αδίρρητη ανάγκη μας έσπρωξε τις εποχές του εγκλεισμού λόγω πανδημίας να ξεκαθαρίζουμε πράγματα και να απελευθερώνουμε χώρους. Άλλοτε σε ντουλάπες, άλλοτε σε συρτάρια, άλλοτε στις ζωές και στις σκέψεις μας.

Νο mess, no stress

“Νο mess, no stress” λέει η Ψυχολογία και δίνει την δική της εκδοχή για την εσώτερη ανάγκη μας να τακτοποιούμε, να αδειάζουμε και να ξεκαθαρίζουμε. Όμως η τάση του minimal δεν είναι καν σύγχρονη.

Ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα (1908) ο Αυστριακός αρχιτέκτονας Άντολφ Λος, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής προφητεύοντας πως «Η ανάπτυξη του πολιτισμού είναι ταυτόχρονη με την αφαίρεση διακοσμητικών αντικειμένων από χώρους καθημερινής χρήσης».

Παρά ταύτα τα έπιπλα για αρκετές δεκαετίες είχαν εξαιρετικά περίτεχνο σκάλισμα και οι άνθρωποι αποθησαύριζαν αντικείμενα, φορτώνοντας τα σπίτια τους σαν Μουσεία με …σπάνια ευρήματα από τις ζωές τους.

Μινιμαλισμός: Το σύνθημα της εποχής

Χρειάστηκε να παρέλθουν πόλεμοι και οικονομικές καταστροφές για να σιγουρευτεί η ανθρωπότητα πως πράγματι “less is more”!

Στα μέσα του 20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε το κίνημα Minimal Art, που προσπαθούσε να φτιάξει αφαιρετικά στοιχεία στη διακόσμηση και στην καθημερινότητα.

Σήμερα, ο μινιμαλισμός επεκτείνεται (ευτυχώς) σε όλες τις σύγχρονες εκφάνσεις: από το χώρο που απλώνουμε τις ζωές και τις δουλειές μας, μέχρι τον τρόπο που ντυνόμαστε. Όλα τείνουν να γίνουν πιο λυτά και καθαρά. Σχεδόν επιστρέφοντας στην απλότητα και την φυσικότητα.

Τάση που μοιάζουν να ακολουθούν οι προσταγές των fashion experts της εμφάνισης, καθώς ντύσιμο και μακιγιάζ ή αξεσουάρ γίνονται όλο και πιο λιτά, κόμφορτ και απλά. Την ίδια τάση σε μία άλλη διάσταση ακολουθούν και οι διατροφολόγοι που βάζουν περισσότερη φύση στο πιάτο μας και απλουστεύουν τις τροφές.

Επικοινωνία με …λέξεις κλειδιά

Ο μινιμαλισμός έχει παρεισφρύσει σε κάθε τρόπο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, η γλώσσα, ξεφορτώνεται τα περίτεχνα τονικά και ορθογραφικά στολίδια της. Η έκφραση ακόμη και στην ομιλία γίνεται απλή και καίρια, χωρίς πολλές φιοριτούρες αλλά με επιχειρήματα και “λέξεις κλειδιά”.

Η εποχή του διαδικτύου καλπάζει και η πληροφορία πυκνώνει, οπότε ο χρόνος γίνεται το πολύτιμο νόμισμα της εποχής. Και το “Less is more” δικαιώνεται όλο και περισσότερο.