e-neaionia

Άνεση: το ανεξίτηλο σημάδι του lockdown στη μόδα

Άνεση και πάλι …άνεση! Κάπως έτσι η μισή μας ντουλάπα …δεν έχει λόγο ύπαρξης! Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά το καθημερινό μας ντύσιμο και τις ανάγκες μας για άνεση. Ίσως ίσως και τη σιλουέτα μας

Τα ψηλά τακούνια και τα στενά παντελόνια, έδωσαν τη θέση τους σε άνετα sneakers και σε χαλαρές φόρμες. Η νέα τάση σιγά σιγά μας συνεπήρε όλους και η μόδα στα ρούχα -για πρώτη ίσως φορά- αναγκάστηκε να τρέξει ασθμαίνοντας πίσω από τις ανάγκες της εποχής. Συνήθως οι μεγάλοι μόδιστροι και τα fashion show σε Μιλάνο και Νέα Υόρκη διαμορφώνουν -χρόνια τώρα- τις τάσεις που επικρατούν στο look.

Άνεση: το ανεξίτηλο σημάδι του lockdown στη μόδα


Εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη με εικόνες από street style και office look

Στην πανδημία όμως, ο καθένας μας έφτιαξε το ντύσιμο που ταίριαζε στις ανάγκες των εσωτερικών μας χώρων, των χαλαρών ρυθμών και της άνεσης του σπιτιού μας.

Άνεση: το νέο ζητούμενο

Έτσι, όσα γνωρίζαμε ως τώρα αίφνης άλλαξαν κι ο κόσμος της μόδας, οι οίκοι και τα brands προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες μας. Με ποιον τρόπο;

 Το online shopping έχει εκτοξευτεί καθώς πολλοί αποφεύγουν ακόμα τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί στο ταμείο ή το δοκιμαστήριο, ενώ παράλληλα τα brands δελεάζουν τον κόσμο με online εκπτώσεις.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει όμως είναι η στροφή στο loungewear και activewear. Όσες τάσεις κι αν είχαν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως ένα σετ φόρμες, ένα άνετο πουλόβερ ή μία ολόσωμη φόρμα που μας κάνει να νιώθουμε άνετα, θα είναι οι top επιλογές των γυναικών και θα έχουν κορυφαίες πωλήσεις. 

Γιατί συνέβη αυτό; Το lockdown άλλαξε σε απόλυτο βαθμό τον τρόπο ζωής μας. Κι ακόμα κι αν επιστρέφουμε στην κανονικότητα υπάρχουν συνθήκες που δοκιμάστηκαν στην πανδημία και θα μείνουν και μετά από αυτήν. Πλέον, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων εργάζονται από το σπίτι και αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να φορέσεις pencil φούστα, πουκάμισο και ψηλοτάκουνες γόβες για εκείνο το meeting.

Αρκεί να επιλέξεις ένα πουκάμισο ή μία μπλούζα, να βαφτείς διακριτικά και να συνδεθείς στο Zoom για να συνομιλήσεις με τους συνεργάτες σου. Με τι θα συνδυάσεις το πουκάμισο σου; Με ένα άνετο παντελόνι, ένα αθλητικό κολάν ή ακόμα και το αγαπημένο σου τζιν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πωλήσεις σε loungewear κομμάτια σε κορυφαία e-shops έχουν εκτοξευτεί μέχρι και 1300%.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα activewear κομμάτια. Οι φόρμες και τα κολάν, τα αθλητικά παπούτσια και ό,τι έχει σχέση με τη γυμναστική επίσης γνωρίζει τεράστια άνθιση.

Άνεση: το ανεξίτηλο σημάδι του lockdown στη μόδα

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει όμως στη βιομηχανία της μόδας όμως έχει προκληθεί από εμάς τους ίδιους. Από τα πρώτα πράγματα που κάναμε οι περισσότεροι όταν μείναμε στο σπίτι ήταν η εκκαθάριση της ντουλάπας.

Και κάπου εδώ ήρθε η συνειδητοποίηση. Πόσα από τα ρούχα που έχουμε στη συλλογή μας φοράμε πραγματικά; Πόσα έχουμε να φορέσουμε χρόνια και πόσα είναι ακόμα και σε λάθος νούμερο; Πόσα από αυτά δεν θα φορέσουμε ποτέ ξανά και πόσα αγοράσαμε χωρίς να το σκεφτούμε ή επειδή ήταν σε έκπτωση; Όλη αυτή η διαδικασία μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση πως χρειάζεται να κάνουμε υπεύθυνες και έξυπνες αγορές.

Πόσο ακόμα θα αλλάξει ο κόσμος της μόδας; Σύμφωνα με τους ανθρώπους της είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε σε κάποιο τελικό συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι πως οι άνετες γραμμές, τα απαλά υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα και τα basic κομμάτια, που μπορούν να φορεθούν με άπειρους τρόπους γίνονται η συνταγή της επιτυχίας για τα looks της νέας σεζόν και πως το casual ντύσιμο έχει έρθει για να μείνει.

2 Replies to “Άνεση: το ανεξίτηλο σημάδι του lockdown στη μόδα”

Comments are closed.