Life coaching: Μυστικά επαγγελματικής επιτυχίας

Yπάρχουν μυστικά τρικ επαγγελματικής επιτυχίας; Κι αν ναι ποια είναι αυτά; Το life coaching έχει άποψη και επιμένει πως μετά την αναζήτηση εργασίας, ο δυσκολότερος στόχος είναι να μπορέσει κάποιος να… κρατήσει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Μπορεί να μοιάζει ένας απλός συνδυασμός τύχης και σκληρής δουλειάς, ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως συντρέχουν κι άλλοι λόγοι. 

Η Λόρεν Μπέργκερ στο  βιβλίο της Welcome To The Real World περιγράφει τα 20 τρικ που βοηθούν στο να διατηρήσει κάποιος τη δουλειά του. Και μπορεί να απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αλλά σίγουρα έχουν εφαρμογή παντού:

Ποτέ μην εγκαταλείπετε
Αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας ή η θέση σας προσπαθείστε να τη βελτιώσετε. Μην περιμένετε αυτό να γίνει από μόνο του.

Μην τα παίρνετε όλα προσωπικά
Μην λαμβάνετε μια παρατήρηση που σας γίνεται πάνω στη δουλειά ως κάτι που λέγεται επί προσωπικού. Αξιοποιείστε τα όσα συμβαίνουν για να γίνετε καλύτεροι στη δουλειά σας.

Δημιουργείστε το δικό σας… σύστημα
Αν δουλεύετε κάπου που υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για το πώς γίνονται διάφορες δουλειές και εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμοστεί άλλο σύστημα, δοκιμάστε το, δείτε αν όντως λειτουργεί και υιοθετήστε το. Μην μένετε προσκολλημένοι σε πρακτικές που δεν βοηθούν.

Κρατήστε τα τυπικά στην ηλεκτρονική αλληλογραφία
Τα E-mails έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος σε όλες τις δουλειές. Σε κάθε ένα, λοιπόν που στέλνετε, τηρήστε την επίσημη φόρμα, καθώς κάτι τέτοιο δείχνει ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Ταυτόχρονα, φροντίστε να μην είναι εντελώς στεγνό, αλλά ούτε παράξενα φιλικό.

Μην λέτε ποτέ «δεν ξέρω»
Μην παραιτήστε, μην λέτε «δεν ξέρω» και αρνείστε, όταν σας ζητούν οτιδήποτε. Δείξτε καλή θέληση και γίνετε επινοητικοί.

Να είστε οργανωμένοι και επιμελείς
Πέρα από την οργάνωσή σας στο καθαρό κομμάτι της δουλειάς, καλό είναι το γραφείο σας να είναι πάντα τακτοποιημένο. No mess, no stress!

Τηρείστε τις προθεσμίες
Να τηρείτε πάντα τις προθεσμίες που σας δίνονται και αν σας ζητηθεί να ορίσετε προθεσμίες εσείς, τότε να δίνετε μια ημερομηνία ή ώρα που να είστε σίγουροι ότι θα έχετε ολοκληρώσει αυτό που αναλάβατε να κάνετε.

Βρείτε το … μέντορά σας
Βρείτε στο χώρο της δουλειάς έναν άνθρωπο εμπειρότερό σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας βοηθήσει, να σας κατατοπίσει και να σας δείξει πως να προοδεύσετε στη σταδιοδρομία σας. Ζητείστε του πληροφορίες αλλά και τη συμβουλή του, όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις στη δουλειά.

Διατηρήστε επαφές
Αφού έχετε κάνει μια επαγγελματική επαφή, προσπαθείστε να διατηρήσετε σχέσεις. Φροντίστε τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο να επικοινωνείτε με άτομα που σχετίζονται με τη δουλειά σας, πελάτες, συνεργάτες, συναδέλφους που έχουν φύγει.

Τηρήστε το dress code του επαγγέλματος
Η στολή εργασίας ορίζεται για κάθε χώρο διαφορετικά. Οπως και να έχει πρέπει πάντα να τηρείται,  καθώς το ντύσιμο δείχνει και τη διάθεση που έχει κανείς να πάρει τη δουλειά του σοβαρά.

Μη …σηκώσετε μύτη
Προσπαθείστε πάντα να είστε προσγειωμένοι. Εργαστείτε παραπάνω, δείξτε προθυμία και αφήστε την ανώφελη έπαρση και τους εγωισμούς κατά μέρος. Αυτά συνήθως είναι η βασική τροχοπέδη στην επαγγελματική εξέλιξη

Βάλτε στόχους
Μην εφησυχάζετε, επειδή έχετε μία καλή δουλειά, όσο ασφαλείς και αν νιώθετε σε αυτή. Βάζετε πάντα στόχους γιατί έτσι μόνο μπορείτε να βελτιώνεστε και να προοδεύετε. Πέρα από μισθούς και προαγωγές, η εξέλιξη και η βελτίωση των δεξιοτήτων είναι η καλύτερη μέθοδος να μείνετε ανταγωνιστικοί και πραγματικά κερδισμένοι από τη δουλειά σας