Βίντεο- γροθιά για τη βία σε βάρος γυναικών

Βίντεο – γροθιά για τη βία σε βάρος γυναικών ετοίμασε η Lacta και η οργάνωση Διοτίμα.
Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά συσπειρώνει φορείς και οργανώσεις στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης.
Το βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στην κακώς εννοούμενη αγάπη και την παθολογική ζήλεια, που συχνά οδηγούν σε ψυχική και σωματική κακοποίηση γυναικών.


Ανοιχτή επιστολή για τη βία σε βάρος γυναικών

Παράλληλα με αφορμή τον τρόπο που γιγαντώνεται η ενδοοικογενειακή κακοποίηση γυναικών μετά τις καραντίνες 19 γυναικείες οργανώσεις –μεταξύ των οποίων το Κέντρο Διοτίμα– συνυπογράφουν κοινή επιστολή, αναφερόμενες στο θεσμικό μανδύα της έμφυλης βίας και επισημαίνοντας πως αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Την 25η Νοέμβρη αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μέρα του χρόνου. Αυτή η βία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και να επηρεάζει τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και χώρας καταγωγής ή διαμονής, αποτελεί δε ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και εμείς αγωνιζόμαστε να μην συνεχίσει στο παρόν και το μέλλον, γιατί υπονομεύει τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καραντίνες και ενδοοικογενειακή βία

Μέσα στο ζοφερό κοινωνικό τοπίο για τις γυναίκες τη σημερινή μέρα ενημερώνουμε:

Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, για αυτό και παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Όμως η βραδεία ή ακατάλληλη ανταπόκριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος συχνά έχει ως αποτέλεσμα να γλυτώνουν το αυτόφωρο οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας και οι βιαστές. Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος…

…Απαιτούμε την ενίσχυση, τον πολλαπλασιασμό των δομών στήριξης γυναικών, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και την πλαισίωση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, για να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική ψυχοκοινωνική στήριξη, φιλοξενία και νομική εκπροσώπηση.

Ζητούμε από τα σωματεία των δημοσιογράφων να ανακόψουν την ορμή του σεξισμού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να απαιτήσουν από τα μέλη τους να εφαρμόζουν τους σχετικούς κώδικες δεοντολογίας, αποφεύγοντας την επαναλαμβανόμενη προβολή κακών προτύπων.

Για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για άμεση και εύκολη καταγγελία των θυμάτων αυτής της βίας και για να μην υπάρχει δευτερογενής θυματοποίηση.

Ζητούμε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα σε όλον τον δημόσιο τομέα. Απαιτούμε να εφαρμόζεται η Σύμβαση 190 σε όλα τα μεικτά πλαίσια, δημόσια και ιδιωτικά, όπου οι εργαζόμενοι/-ες κατέχουν θέσεις ευθύνης έναντι των ατόμων στα οποία παρέχουν υπηρεσίες, τα οποία να θεωρούνται προστατευόμενα άτομα. Ιδιαίτερη μέριμνα να ληφθεί για τις εργαζόμενες στην υγεία, που εκτός από τα εξοντωτικά ωράρια και τους χαμηλούς μισθούς, αντιμετωπίζουν συχνά βία και παρενόχληση.

Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση των κοινωνικών εταίρων, ώστε να υπογραφούν κανονισμοί που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή της σύμβασης σε όλον τον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων, που οι εργαζόμενες/οι είναι και πιο ευάλωτες.

Η κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας αφήνει έκθετες-ους τις/τους εργαζόμενες-ους στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Απαιτούμε να χορηγείται άσυλο στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία λόγω φύλου και βιασμούς είτε στις χώρες απ’ όπου έφυγαν, είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Καταγγέλλουμε τα συνέδρια μισογυνισμού που οργανώνονται κάθε τόσο, δήθεν για το δημογραφικό, με υποστήριξη εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων, ακόμα και κυβερνητικών. Ευτυχώς ακυρώσαμε το ένα από αυτά με τις διαμαρτυρίες μας, αλλά αυτοί επανέρχονται για να ενοχοποιούν τις γυναίκες. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το εάν και πότε θα φέρει παιδιά στον κόσμο.

Απαιτούμε την δημιουργία Υπουργείου Ισότητας Φύλων και, μέχρι να επιτευχθεί αυτό, την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων η οποία, σε διάστημα δύο ετών, έχει μετανομαστεί δύο φορές, βάζοντας την ισότητα σε υποδεέστερη θέση και προτάσσοντας την οικογένεια και το δημογραφικό.

Αγωνιζόμαστε για ένα δυνατό και μαζικό φεμινιστικό κίνημα, για να αποτρέπουμε τα πατριαρχικά σχέδια κυβέρνησης και θεσμικών παραγόντων διαφόρων ειδών, για να αλλάξουμε τις νοοτροπίες στην κοινωνία, για να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη. Είμαστε αισιόδοξες ότι θα το καταφέρουμε.

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο σε pdf  Επιστολή|25η Νοέμβρη 2021

Οι υπογράφουσες γυναικείες οργανώσεις

  1. Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας
  2. Διοτίμα – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα
  3. Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία
  4. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
  5. Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)
  6. Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών
  7. Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)
  8. Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)
  9. ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων ΜητέρωνΟι μαμάδες Mother’s Wings Greece
  10. NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ
  11. Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων
  12. Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
  13. Ομάδα γυναικών του συλλόγου κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης θρυαλλίδα
  14. Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά
  15. Συνασπισμός Feminist Asylum, Φεμινιστικό ΆσυλοΕυρωπαϊκό Φεμινιστικό Ψήφισμα
  16. Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»
  17. Single Moms Unite
  18. Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ
  19. ΧΕΝ Ελλάδος

Comments are closed.