e-neaionia.gr Tο Ψηφιακό στέκι της πόλης

Έξι βιβλία για τα …σημάδια των καιρών

Τεχνολογία, Διαδίκτυο και η ανάγκη “αποτοξίνωσης” από τις οθόνες φτιάχνουν μία ενδιαφέρουσα ώθηση για την αγορά του βιβλίου. Έτσι τα ράφια και οι προθήκες άρχισαν να γεμίζουν πάλι, με τη σοδειά που έφεραν οι νέες προσλαμβάνουσες και οι προβληματισμοί της εποχής μας.

Στο e-neaionia.gr διαλέξαμε 6 βιβλία με τα “σημάδια των καιρών” ως πρόταση ανάγνωσης. Κοινό τους στοιχείο είναι το πόσο μας άλλαξε η πανδημία. Ως κοινωνικά όντα, ως έθνη, ως γενιές.

Με βλέπεις;


Πρώτο και καλύτερο το “Με βλέπεις;” που συνέγραψε η συντοπίτισσά μας και Νεοϊωνιώτισσα συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου σε συνεργασία με την Τασούλα Επτακοίλη.

Το βιβλίο γράφτηκε στο διάστημα της καραντίνας και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Δύο γυναίκες αλληλογραφούν μεταξύ τους προσπαθώντας να κατανοήσουν όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν γύρω μας. Ένα βιβλίο-καταγραφή μιας αλησμόνητης εποχής.

“Περί μετάδοσης”

Ο Covid-19 είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο που φέρνει στην επιφάνεια τον τρόπο που είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ µας, ανεξάρτητα από το σημείο του κόσμου στο οποίο βρισκόμαστε. Ενός κόσμου περίπλοκου, όπου µια μόλυνση, ένας ιός, υπερβαίνει έθνη, ταυτότητες και πολιτισμούς. Ο πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζορντάνο αναλύει µε απλό και κατανοητό τρόπο την πανδηµία του 2020 στο βιβλίο του Περί Μετάδοσης – Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας (μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη).

Η Ελλάδα στη γειτονιά της

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ιδιαίτερα κατατοπιστικό είναι το νέο βιβλίο του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη, Η Ελλάδα στη γειτονιά της – Προκλήσεις, ανατροπές, κέρδη και ζημιές σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον (εκδ. Παπαδόπουλος). Συγκεκριμένα, αναδεικνύει και αναλύει τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική εξωτερική πολιτική και τις μελλοντικές επιλογές της ελληνικής ηγεσίας.

Γερμανικότητα – Ελληνικότητα

Μια διαφορετική οπτική ως προς το πώς απεικονίζεται η σχέση Ελλάδας – Γερμανίας σε ποικίλες πτυχές του λόγου της μαζικής κουλτούρας στην Ελλάδα της κρίσης εξετάζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Τομέα Γλωσσολογίας και Διδακτικής του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ Αναστασία Γ. Στάμου στο βιβλίο της που τιτλοφορείται Γερμανικότητα – Ελληνικότητα – Ταυτότητες στον λόγο της μαζικής κουλτούρας.


Πειθώ και Προπαγάνδα

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επικοινωνίας και τεχνολογίας βρισκόμαστε μονίμως αντιμέτωποι με νέες μορφές προπαγάνδας, είτε ως άτομα είτε ως κράτη. Πώς όμως εξελίχθηκαν οι έννοιες και οι τεχνικές της πειθούς και της προπαγάνδας μέχρι να φτάσουμε στην εποχή της μαζικής επικοινωνίας; Στο βιβλίο Πειθώ και Προπαγάνδα του Γιώργου Αγγελετόπουλου (εκδ. Παπαδόπουλος) ο συγγραφέας μάς παραδίδει μια εμπεριστατωμένη, συνοπτική και ιστορικά θεμελιωμένη περιγραφή των δυνατοτήτων αλλά και των απειλών που προκύπτουν από τη χρήση της πειθούς και της προπαγάνδας στον δημόσιο λόγο.

Η Ελλάδα των Ονείρων

Τέλος, από τις εκδόσεις Αρμός διατίθεται το νέο βιβλίο του φιλοσόφου Στέλιου ΡάμφουΗ Ελλάδα των ονείρων, στο οποίο ιχνηλατεί συμβολισμούς, συμπεριφορές, νοοτροπίες και συναισθήματα που οδήγησαν τη χώρα σε μια μακροχρόνια ακινησία. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια σπουδή στο συλλογικό μας φαντασιακό, χαρτογραφώντας τα σημάδια που μπορεί να οδηγήσουν στο ξέφωτο της αλλαγής

One Reply to “Έξι βιβλία για τα …σημάδια των καιρών”

Comments are closed.