Απ’ τις ταράτσες της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο

Η Δώρα Γκουντούρα ζει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι γονείς της είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Πάλεψαν αθόρυβα πλάι της για να τη βοηθήσουν να κυνηγήσει το όνειρό της. Κι η Δώρα τα κατάφερε. Έκανε το μεγάλο άλμα κι από τις ταράτσες της Φιλαδέλφειας ταξιδεύει σήμερα για την Ολυμπιάδα του Τόκιο.

Το κορίτσι από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Η 24χρονη Δώρα Γκουντούρα είναι κυριολεκτικά το “κορίτσι της διπλανής πόρτας” Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά μας. Σύνορα Νέας Ιωνίας με Νέα Φιλαδέλφεια. Γονείς της ο Κωνσταντίνος Γκουντούρας από την Κρανέα Ελασσόνας και η Χαρούλα Κορνάρου από το Ρέθυμνο της Κρήτης. Δύο υπέροχοι άνθρωποι, που στήριξαν με πολύ κόπο το όνειρο του παιδιού τους.

Απ' τις ταράτσες της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο

Η Δώρα ήθελε από μικρή να κάνει το καλό και να μοιράζει χαμόγελα. Και ευτυχώς κατάλαβε γρήγορα πως ο πιο σύντομος δρόμος για τέτοιες επιλογές είναι ο αθλητιομός. Ξεκίνησε με την ενόργανη και εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ.

Απ' τις ταράτσες της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο

Γρήγορα όμως την κέρδισε η ξιφασκία. Πήρε το σπαθί της κι άρχισε να γυρνάει τον κόσμο από τα 12 της χρόνια για να μετέχει σε αθλητικές διοργανώσεις. Επέστρεφε σπίτι πάντα με διακρίσεις και μετάλλια.

Στο πλάι της ο προπονητής Θανάσης Δελενίκας, που την στηρίζει και την καθοδηγεί από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα. Σε ηλικία 15 μόλις ετών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στην Κροατία. 

Απ' τις ταράτσες της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο
Η Δώρα Γκουντούρα γυρνάει τον κόσμο με το …σπαθί της

Τα τελευταία χρόνια, με την είσοδό της στην κατηγορία των γυναικών, είχε μια εκρηκτική πορεία και σήμερα βρίσκεται στο Νo 13 της παγκόσμιας κατάταξης. Λίγο πριν την Πανδημία (2019) η Δώρα πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βουδαπέστης και κατέκτησε το χάλκινο στην ξιφασκία και συνάμα το εισιτήριό της για την Ολυμπιάδα του Τόκιο.

Απ' τις ταράτσες της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο
Η Δώρα κάνει …συλλογή από μετάλλια

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η γειτονοπούλα μας προσγειώνεται στο Τόκιο. Εκεί θα αγωνιστεί στη σπάθη (ξιφασκία) με στόχο την πρόκριση για την Ελλάδα. Η μεγάλη της μέρα είναι η Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Απ' τις ταράτσες της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο
Η Δώρα Γκουντούρα παίζει “σκάκι με πόδια” όπως αποκαλεί η ίδια την ξιφασκία!

Οι ευχές όλων μας την συνοδεύουν. Και η περηφάνεια μας είναι διπλή γιατί η Δώρα είναι το λαμπρό παράδειγμα του πραγματικού αθλητικού ιδεώδους: μία αθλήτρια που πάλεψε από μικρή με σκληρές προπονήσεις, δύσκολους αντιπάλους, προσωπικά κόστη και κόπους για να φτάσει να αγωνίζεται με στόχο το βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και υπό αυτή την έννοια είναι ήδη νικήτρια στα μάτια όλων μας.

One Reply to “Απ’ τις ταράτσες της Νέας Φιλαδέλφειας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο”

Comments are closed.