e-neaionia.gr Tο Ψηφιακό στέκι της πόλης

Φαινόμενο GOAT: Πως απογειώθηκαν τα ταξίδια το Καλοκαίρι του 2022

Φαινόμενο GOAT σημαίνει Greatest of All Trips (το κορυφαίο όλων των ταξιδιών). Οι ιθύνοντες του Τουρισμού πιστεύουν πως γιγαντώνεται διεθνώς το Καλοκαίρι του 2022 και δε σημαίνει παρά την τάση πολλών ανθρώπων να σχεδιάσουν το ταξίδι που πάντα ονειρευόντουσαν. Ένα ταξίδι ζωής!

Ποιό είναι το Φαινόμενο GOAT

Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, περιορισμού και καραντίνας ή έστω υποβιβασμού σε γρήγορες αποδράσεις και μικρές εκδρομές, οι άνθρωποι απελευθερώνονται από τα όρια της πανδημίας και σχεδιάζουν ταξίδια μιας ζωής. 

Σύμφωνα με την Expedia, οι ταξιδιώτες στην πλειοψηφία τους ετοιμάζουν το φετινό Καλοκαίρι το ταξίδι της ζωής τους, επενδύοντας στα GOAT—Greatest of All Trips—ταξίδια. Μια έρευνα που διεξήγαγε η ταξιδιωτική εταιρεία διαπίστωσε ότι το 68 τοις εκατό των Αμερικανών όχι μόνο σχεδίαζαν να ταξιδέψουν περισσότερο, αλλά σκοπεύουν να φτάσουν σε κορυφαίους διεθνείς προορισμούς όπως η Ρώμη, το Μπαλί, η Αθήνα, το Λονδίνο και το Παρίσι το 2022.

e-neaionia
Φαινόμενο GOAT: Πως απογειώθηκαν τα ταξίδια το Καλοκαίρι του 2022

Στην Ευρώπη τα ταξίδια το Καλοκαίρι του 2022 ευνοούν προορισμούς όπως τα ελληνικά νησιά, η εξωτική Μαγιόρκα, οι Κάννες, η Βενετία και το Παρίσι. Η Expedia διαπίστωσε ότι το 41 τοις εκατό των ταξιδιωτών θέλουν οι φετινές διακοπές να έχουν άπλετη διασκέδαση, χαρά και ενθουσιασμό ενώ το 45% των ερωτηθέντων είπαν πως αποζητούν αληθινή ξεκούραση, ήλιο και θάλασσα.

Party Time στην παραλία με Φεγγαρόφωτο

Γιγαντώνεται η τάση να συσχετίζουμε τις ζωές μας με τις φάσεις της Σελήνης, μία ιστορία που εδράζεται στις σύγχρονες αναφορές της Αστρολογίας Λίγο η καραντίνα, λίγο οι εμπνεύσεις των νέων να αποζητούν θάλασσα, παραλίες και Φεγγαρόφωτο, οι ειδικοί λένε πως το καλοκαίρι τα ωραιότερα πάρτι θα γίνουν με αυτό ακριβώς το φόντο.

Ιδιωτικά γραφεία μάλιστα, που οργανώνουν ανοιχτά events σε όλο τον κόσμο, παρατήρησαν στο διάστημα της καραντίνας πόσο έντονη ήταν η ανάγκη όλων να βρεθούν σε ένα τέτοιο ειδυλλιακό σκηνικό. Και φέτος σκοπεύουν να το απογειώσουν!

Στην ίδια γραμμή απόψεων και το Pinterest που προβλέπει ότι το Καλοκαίρι του 2022 θα δούμε περισσότερα «πάρτι του φεγγαριού». Από πάρτι γενεθλίων με θέμα το φεγγάρι, μέχρι συγκεντρώσεις σε αρμονία με το σεληνιακό ημερολόγιο. Στη δε, καλοκαιρινή Πανσέληνο οι εμπνεύσεις θα κορυφώνονται και κάθε παραλία του Πλανήτη, θα προσχωρεί στο νέο trend.

Απεξάρτηση από την τεχνολογία και GOAT

Πυκνώνουν οι έρευνες που κάνουν λόγο για την εξάρτηση των κοινωνιών από τα κινητά τηλέφωνα, το ίντερνετ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κι όπως όλες οι τάσεις που κορυφώνονται, φέτος φαίνεται πως ξεκινά η σταδιακή υποχώρηση και η προσπάθεια απεξάρτησης. Get out more είναι η προτροπή της εποχής, και το Καλοκαιράκι είναι η ιδανική συνθήκη για να την ακολουθήσουμε.

Σύμφωνα με την έρευνα Hinge, «το 90% των χρηστών προσπαθούν να περνούν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σ’ αυτή την προσπάθεια απεξάρτησης συμπαρασύρουν και όλο τον περιγυρό τους».  «Το 78% των χρηστών του Hinge λέει ότι είναι κόκκινη σημαία πλέον, όταν κάποιος είναι πολύ στο Instagram», καθώς αυτό υποδηλώνει ότι «μπορεί να είναι υπερβολικά απορροφημένος στον εαυτό του και αυτό είναι σημάδι ανασφάλειας», αναφέρει η Hinge. 

Η μόδα φέρνει το “outfit της Γιαγιάς”

Σίγουρα, το όνομα δεν ακούγεται πολύ ελκυστικό, αλλά παραδόξως αυτή η τάση θα επικρατήσει όλο το καλοκαίρι. Η “παραθαλάσσια αισθητική της γιαγιάς” προήλθε από την πηγή εμπνεύσεων της εποχής : το TikTok. 

Παρόλο που δεν μοιάζει και πολύ για fashionista, υπάρχει κάποια λογική, που σχετίζεται με την άνεση που μας κληρονόμησαν οι καραντίνες, στο παραθαλάσσιο look της γιαγιάς. Τα ρούχα είναι πιο χαλαρά, καλοπιάνουν την άνεση του σώματος και βγάζουν το συναίσθημα της απελευθέρωσης από τη δυναστευτική προσταγή της μόδας.

Απαλά και φαρδιά υφάσματα στις μπλούζες, καπέλα με φαρδύ γείσο, χαλαρά chino παντελόνια και άνετα παπούτσια, δημιουργούν συνθέσεις για ένα πραγματικά χαλαρωτικό καλοκαιρινό σκηνικό στο ντύσιμο και θεωρούνται πλέον πρακτικά και μοντέρνα.

Λάμψη Παντού: Γκλίτερ, πούλιες και Χάλκινα Μαλλιά

Στον αντίποδα του γιαγιαδίστικου στυλ, έρχεται η υπερβολή της μόδας για λάμψη και γκλαμουριά. Το Καλοκαίρι του 2022 είναι γεμάτο γκλίτερ, από το πρόσωπο και το σώμα ως τα ρούχα και τα αξεσουάρ.

Σχεδιαστές όπως ο Tom Ford, ο Rodarte και ο Prabal Gurung εμπλούτισαν τις συλλογές τους για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022 με αστραφτερά υφάσματα και πούλιες, που θυμίζουν γιορτή της εποχής του Gatsby. Ανάλογες τάσεις ακολούθησε και το μακιγιάζ των μοντέλων τους με γκλίτερ σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, τάση που ήδη υιοθετούν οι έφηβες του πλανήτη.

Τα μάτια βάφονται έντονα σαν ντίσκο μπάλα, τα ζυγωματικά γεμίζουν γκλίτερ, το φόρεμα “φωνάζε锨παγιέτα και η λάμψη γίνεται εκτυφλωτική. Η τάση αυτή βέβαια θεωρείται ερμηνεύσιμη από τους ιστορικούς Μόδας, που κοντολογής σημειώνουν πως σε κάθε δύσκολη εποχή η μόδα αποζητά λάμψεις και υπερβολές.

Όσον αφορά τα χρώματα μαλλιών, το Καλοκαίρι του 2022 επιλέγει Χάλκινα Μαλλιά. Τη νέα τάση υιοθετούν ήδη η Phoebe Dynevor, η Zendaya, η Sydney Sweeney, η Barbie Ferreria και η Kendall Jenner, πράγμα που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου οι κομμωτές να εφαρμόσουν ανάλογες εμπνεύσεις στις περισσότερες γυναίκες, που ακολουθούν τα fashion trends.