e-neaionia

Φωτογραφία σύμβολο της Νέας Ιωνίας από το 1929 παρουσίασε ο Λουκάς Χριστοδούλου

Φωτογραφία σύμβολο της Νέας Ιωνίας έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας ( ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) και συγγραφέας Λουκάς Χριστοδούλου

Πανοραμική εικόνα από το κέντρο της Νέας Ιωνίας το 1929

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του ερευνητή και συγγραφέα με τίτλο “ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΡΑΔΕΣ 1922…ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 1934″ (διαβάστε απόσπασμα πατώντας τον υπερσύνδεσμο στον τίτλο) που παρουσιάστηκε στην Ένωση Σπάρτης, παρουσία ενός εκλεκτού πλήθους.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η συγγραφέας Αργυρώ Μαργαρίτη, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι: Νίκος Ανδριώτη, ιστορικός – Δημήτρης Καμούζης, ερευνητής Κ.Μ.Σ. και Χάρης Σαπουντζάκης Επίτιμος Πρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας και επί 35 χρόνια πρόεδρός της.

Η συγγραφέας και επιμελήτρια της έκδοσης Αργυρώ Μαργαρίτη τόνισε πως ένοιωσε τιμή και χαρά για την ενδελεχή αυτή έρευνα και επειδή μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, διαβάζοντας το βιβλίο ένοιωθε ότι περπατούσε στην περιοχή, ενώ όπως είπε «δεν γινόταν να μην θυμώσω με όσα πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι όταν ήρθαν εδώ».

Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδριώτης, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως το βιβλίο με τα στοιχεία του, βάζει τη Νέα Ιωνία σε οποιοδήποτε κάδρο για το 1922. Αναφέρθηκε στους σταθμούς από την ίδρυση της πόλης, ενώ χαρακτήρισε τη Νέα Ιωνία «ναυαρχίδα» της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων στην αστική αποκατάσταση .

e-neaionia
Εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Λουκά Χριστοδούλου

Ακολούθως ο Δημήτρης Καμούζης, ιστορικός ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και Μικρασιάτης τρίτης γενεάς, χαρακτήρισε κιβωτό γνώσης το βιβλίο και αναφέρθηκε στα δύο προσφυγικά κύματα, το πρώτο του 1922 και ακολούθως τους «ανταλλάξιμους» μετά την υπογραφή των σχετικών συνθηκών. Σημείωσε πως ανάμεσα στον προσφυγικό πληθυσμό, άλλοι ήταν ελληνόφωνοι, άλλοι τουρκόφωνοι και άλλοι αρμενόφωνοι.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Επιφάνιος (ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ) και η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου. Επίσης ο πρώην υπουργός και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννη Χαραλάμπους και η ηθοποιός Μιμή Ντενίση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη και δεκάδες Πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων Μικρασιατών από όλη την Αττική.

Ο συγγραφέας μιλώντας για την έκδοση του νέου βιβλίου του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και τους Δημήτρη Εφραίμογλου, Παύλο Θωμόγλου και Ευάγ. Σαχπέρογλου, που βοήθησαν χορηγικά στην έκδοση.