e-neaionia

“Από τους Ποδαράδες 1922… στη Νέα Ιωνία 1934…” Το νέο βιβλίο του Λουκά Χριστοδούλου

“Από τους Ποδαράδες 1922… στη Νέα Ιωνία 1934…” είναι ο τίτλος του νέο βιβλίου που έγραψε ο Λουκάς Χριστοδούλου για τη Νέα Ιωνία και την ιστορία της ίδρυσής της.

Οι Εκδόσεις Μπαλτά παρουσιάζουν την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας (Αλατσάτων 27 – Νέα Ιωνία), το νέο βιβλίο που έγραψε ο Λουκάς Χριστοδούλου με τίτλο “Από τους Ποδαράδες 1922… στη Νέα Ιωνία 1934…”.
Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Λουκά Χριστοδούλου για τη Νέα Ιωνία

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Ανδριώτης, Ιστορικός
  • Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός – Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
  • Χάρης Σαπουντζάκης, Επίτιμος Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ,ΠΟ. και Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας

Την παρουσίαση θα συντονίζει η Αργυρώ Μαργαρίτη, συγγραφέας.

Απόσπασμα “Από τους Ποδαράδες 1922… στη Νέα Ιωνία 1934…”

[…] Δώδεκα άνθρωποι, περιμέναμε αραδιασμένοι εις τους πάγκους της «Κατίγκως» δια να προσέλθουν άλλοι τρεις και να συμπληρώσουν τον κανονικόν αριθμόν των επιβατών του λεωφορείου που εκτελεί το δρομολόγιον Γ’ Σεπτεμβρίου-Νέας Ιωνίας.
Δώδεκα ημείς και τρεις που θα ήρχοντο κάμνουν …δεκατρείς που ορίζει η επιδεικνυόμενη διαταγή της αστυνομίας. Ένας βολικός άνθρωπος συνεπλήρωσε το έλλειμα του προϋπολογισμού και το εισπρακτοράκι διέταξεν.,.άπαρσιν. Η «Κατίγκω» εταλαντεύθη, παρέστησε την λυγερήν και κουνάμενην κατά μήκος της οδού Πατησίων και όταν έστριψεν την οδό Γεωργίου Σουρή, μετεβλήθη ψαρόβαρκαν του Νέου Φαλήρου χαροπαλαίουσαν εν μέσω τρομερής φουσκοθαλασσιάς… ή προσβαλλομένην από το κήτος. Φοβερή τρικυμία εις τον δρόμον της Νέας Ιωνίας. Το σκαμπανέβασμα παίρνει και δίνει και τα παιδιά που κάθονται εις τα γόνατα των μητέρων των έχουν κιτρινίσει από την ζάλην […]