e-neaionia

Την ευεργέτη της Νέας Ιωνίας Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου τίμησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την ευεργέτη και ιδρυτή του Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας (Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”) Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου βράβευσε σε ειδική τελετή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Περρωτή, που θεωρείται χαρισματική προσωπικότητα από πλευράς ευγένειας και φιλανθρωπίας, βραβεύτηκε με την τιμητική διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιΐας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε εκδήλωση που έγινε την Τρίτη 5 Απριλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ποια διάκριση δόθηκε στην Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου

Τα διάσημα του Τάγματος της Ευποιΐας απονέμονται μόνο σε γυναίκες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, για εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πατρίδα, για πράξεις φιλανθρωπίας και για άριστες επιδόσεις στα γράμματα και τις τέχνες. Το διάσημο της Ευποιΐας έχει σχήμα λουλουδιού με πέντε πέταλα από θαλασσί σμάλτο, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται στενόμακρα σέπαλα από πράσινο σμάλτο.

Το διάσημο του Τάγματος της Ευποιϊας απονεμήθηκε στην Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου

Στο κέντρο του άνθους υπάρχει η εικόνα της Θεοτόκου που κρατάει στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος. Η εικόνα περιβάλλεται από μία λωρίδα λευκού σμάλτου πάνω στην οποία είναι χαραγμένη με χρυσά γράμματα η επιγραφή “Ευποιΐα”.

Υπενθυμίζεται πως η Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου διαθέτει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και αποδείχτηκε η “φύλακας άγγελος” της Υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Έχει στηρίξει αθόρυβα νοσοκομεία, δομές υγείας και εξοπλισμό ή επιμόρφωση γιατρών και νοσηλευτών.

Πως και γιατί έφτιαξε το Νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας

Τύχη αγαθή την έθεσε κληρονόμο μίας αμύθητης περιουσίας, κυρίως από τον πατέρα της, Θόδωρο Κωνσταντόπουλο, που ανέλαβε μεγάλα τεχνικά έργα στη Σαουδική Αραβία αμέσως μετά τον πόλεμο.

Στιγμιότυπο από την τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο

Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εισακούοντας το αίτημα ενός σπουδαίου γιατρού εκείνης της εποχής, του Δημήτρη Ζαμπούρα, που ήταν διευθυντής στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» της Νέας Ιωνίας αποφασίζει να ανεγείρει ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο και να το δωρίσει στο κράτος στο όνομα των γονιών της, «που νοιάζονταν πάντα για τους μη έχοντες», όπως λέει.

Η εγγονή της Αλίκης Περρωτή Κωνστντοπούλου παρέλαβε το διάσημο από την ΠτΔ

Το νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας κόστισε το μυθικό για εκείνη την εποχή ποσόν των 790 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ οι δωρεές της προς αυτό συνεχίζονται έκτοτε σταθερά και αθόρυβα. Είτε αρχικά για την δημιουργία νέων πτερύγων, είτε με την προσφορά υπερσύγχρονων μηχανημάτων, που κάποια στιγμή σε συνολικά κόστη ξεπέρασαν τα 5 δις δρχ.

Στη χθεσινή εκδήλωση το διάσημο παρέλαβε για λογαριασμό της Αλίκης Περρωτή Κωνσταντοπούλου η εγγονή της Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή που δήλωσε: Με μεγάλη χαρά και τιμή παρευρισκόμαστε σήμερα ανάμεσά σας, εγώ και η οικογένειά μου, εκπροσωπώντας τη γιαγιά μου Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου και λαμβάνοντας το Βραβείο Ευποιίας που της απονέμεται. Μια ένδειξη αναγνώρισης της κοινωνικής προσφοράς της στη χώρα μας την οποία αγαπά και ευεργετεί πάντοτε.

Η Αλίκη Περρωτή είναι μια γυναίκα που όλη της τη ζωή χαίρεται να προσφέρει. Με ευαισθησία και ανιδιοτέλεια, και να βοηθάει τους συνανθρώπους της, ιδιαίτερα όσον αφορά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο έχει μυήσει και την οικογένειά μας στις ίδιες αξίες και μας παραδίδει μια σπουδαία παρακαταθήκη, αλλά και ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Η Αλίκη Περρωτή με το έργο της δίνει το παράδειγμα και δείχνει το δρόμο στη νέα γενιά να προχωρήσει δυναμικά. Και ποτέ να μην ξεχνάει την ηθική υποχρέωση να στηρίζουμε την πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς».