e-neaionia

Συνταγή για Κρητικά Καλιτσούνια

Τα κρητικά καλιτσούνια είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα ορεκτικά που κοσμούν το γιορτινό τραπέζι. Αφράτα, λαχταριστά, εύκολα και πεντανόστιμα. Παρακάτω θα βρείτε μία από τις πλέον απλές εκδοχές της συνταγής τους.

Υλικά

Ζύμη :

1 κιλό αλεύρι περίπου

½ ποτήρι λάδι

Χυμό 1 λεμονιού

½ κουταλάκι κόλιαντρο κοπανισμένο

½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη

1 κουταλάκι αλάτι

1,5 – 2 ποτήρια αλουσιά ή νερό

Γέμιση :

2 κιλά μυζήθρα

1-2 αυγά

2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο


Με τα παραπάνω υλικά, φτιάχνουμε μέτρια ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί . Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης .

Ανοίγουμε φύλλο , κόβουμε στρογγυλά  κομμάτια μεγέθους πιάτου τσαγιού (διάμετρος 10εκ.) βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα και τα διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου . Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό , πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν , περίπου 20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!