Πασχάλης Τσαρούχας: Γενέθλια για τον δημοφιλή ηθοποιό που μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία

Ο Πασχάλης Τσαρούχας γιόρτασε προχθές τα 57α γενέθλιά του. Θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του και αυτή τη σεζόν πρωταγωνιστεί στη “Γη της Ελιάς“, το δημοφιλές σήριαλ του Mega. Λιγότερο γνωστό ίσως είναι ότι ο Πασχάλης Τσαρούχας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία αν και ο ίδιος μιλάει συχνά για τα παιδικά του χρόνια.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Ιωνία.  Μία γειτονιά προσφυγική, με πολλούς κατοίκους που κουβαλούσαν την πίκρα του ξεριζωμού. Οι δικοί μου δεν ήταν πρόσφυγες όμως, είχαν έρθει από την επαρχία, γνωρίστηκαν εδώ, στην Αθήνα, και έκαναν οικογένεια. Ο πατέρας μου, αργότερα, μου είπε ότι επέλεξε αυτό το μέρος για να μείνουμε, επειδή ήταν πιο ανθρώπινο από τα υπόλοιπα της Αθήνας. Δεν ήταν, δηλαδή, μία γειτονιά πνιγμένη στο τσιμέντο. Το σπίτι μας ήταν απέναντι από την μεγάλη πλατεία, είχε αλάνες. Υπήρχε πράσινο και ρέματα. Τα παιδιά τότε δεν ήμασταν εγκλωβισμένα σε διαμερίσματα.

Μετά το σχολείο, θυμάμαι ότι γύριζα σπίτι, διάβαζα κι έπειτα έβγαινα με τους φίλους μου και παίζαμε έξω. Τότε, ήταν πολύ φυσιολογικό για ένα παιδί να φεύγει από το σπίτι το μεσημέρι και να επιστρέφει το βράδυ. Κι εγώ, θυμάμαι, γύριζα πάντα μέσα στα χώματα. Παίζαμε μπάλα κι εγώ έπεφτα, χτύπαγα, είχα σημάδια. Αλλά, χαίρομαι που τα έζησα όλα αυτά!  Ακόμα έχω εικόνες στο μυαλό μου που, σήμερα, δεν υπάρχουν πια. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τα απογεύματα περνούσε έξω από το σπίτι μας ο παγωτατζής που πουλούσε χύμα παγωτό.

Το πρωί ερχόταν ο γαλατάς, επίσης τότε υπήρχε και το επάγγελμα του γανωτή. Όπως και του παγοπώλη. Σήμερα, έχει εκλείψει αυτό. Άσε που τότε δεν υπήρχαν “μανάβικα”. Περνούσε ο μανάβης, με ένα τρίκυκλο καρότσι κι έβγαινε η μάνα μου και ψώνιζε ό,τι είχε. Μικρός, θυμάμαι, επίσης πως ήμουν άτακτος πολύ. Δεν μαζευόμουν! Ήθελα συνέχεια να παίζω έξω με τους φίλους μου. Στο σχολείο δεν ήμουν καλός μαθητής. Αν και τα έπαιρνα τα γράμματα, δεν ήμουν χαζός. Αλλά, δεν είχα καμία επιμέλεια.

Ηθοποιός έγινα από σύμπτωση. Κι αυτή τη σύμπτωση την υποστήριξα και με υποστήριξε. Είχα δώσει πανελλήνιες, δεν πέρασα κάπου κι ένας φίλος μου, μου είπε “δεν πάμε να γίνουμε ηθοποιοί;”. Και πήγαμε. Δώσαμε εξετάσεις στο “Ωδείο Αθηνών” και μας πήραν. Τον επόμενο χρόνο έδωσα ξανά πανελλήνιες, πέρασα σε μία οικονομική σχολή. Ασχολήθηκα μόνο μερικούς μήνες και την παράτησα. Πήρα μεταγραφή μετά, από το “Ωδείο Αθηνών”, στη σχολή του Καρόλου Κουν. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα και κλείνω πια 35 χρόνια ηθοποιός

Στο ερώτημα τι θέλει να ευχηθεί με την ευκαιρία των φετινών γενεθλίων του ο Πασχάλης Τσαρούχας είπε: Εύχομαι να είμαστε όλοι ήσυχοι, να είναι καλά όλοι οι άνθρωποι, το μυαλό και η ψυχή τους. Τελευταία φορά που έκανα «απολογισμό» ήταν στα 50 μου. Μου αρέσει που μεγαλώνω, μεγαλώνω καλά. Δεν με φοβίζει κάτι, ό,τι ήθελα να ζήσω το έχω ζήσει, ό,τι μπόρεσα να αποφύγω το απέφυγα και ό,τι μπόρεσα έμαθα», ανέφερε ο ηθοποιός.

Ο Πασχάλης Παπατσαρούχας – Τσαρούχας είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο θέατρο και έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές. Το 1998 αποσπά για την ερμηνεία του στην κινηματογραφική “Βασιλική” του Β. Σερντάρη το Κρατικό Βραβείο Ερμηνείας α΄ αντρικού ρόλου, το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Mar de Plata της Αργεντινής και το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Καΐρου της Αιγύπτου. Ειδικεύεται στη συγγραφή παιδικών βιβλίων για τα οποία επίσης έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις.