e-neaionia.gr Tο Ψηφιακό στέκι της πόλης

Παραιτείται και από Δημοτικός Σύμβουλος ο Ηρακλής Γκότσης

Ο Ηρακλής Γκότσης ξάφνιασε κάποιους με την ανακοίνωση της παραίτησης του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, μετά από σχεδόν 40 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά της Νέας Ιωνίας.

Στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση, μετά από 2 περίπου χρόνια (λόγω κορωνοϊού) της Τρίτης 7 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε η παραίτηση του πρώην Δημάρχου Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση.

Το κείμενο της παραίτησης που κατέθεσε ο Ηρακλής Γκότσης

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Με αυτή την επιστολή μου θα θελα κατ’ αρχή να σας ενημερώσω ότι παραιτούμαι από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου μας. Θα θελα να σας ευχαριστήσω εσάς και τους Δημοτικούς Συμβούλους για την συνεργασία στο βαθμό που αυτή ήταν δυνατή, κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα θελα επίσης να διαβεβαιώσω τοὺς συναδέλφους ότι η επιλογή τους να θητεύσουν στα έδρανα του Δημ. Συμβουλίου θα τους αρέσει στο τέλος, παρά τις τυχόν πίκρες και λύπες. 

Νιώθω μία απέραντη ικανοποίηση που πηγάζει από το γεγονός ότι αυτή η διαδρομή είναι μια προσωπική και συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της πόλης μας και την βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας.

Κοιτάζοντας πίσω στις τέσσερις δεκαετίες που συμμετείχα στο Δημ. Συμβούλιο από διάφορες θέσεις ευθύνης συνεργάστηκα και διαφώνησα με πολλούς συναδέλφους αλλά σεβάστηκα και με σεβάστηκαν αν και είχαμε αρκετές φορές διαφορετικές απόψεις και κομματικές τοποθετήσεις.

Σε αυτή την πορεία δημιούργησα φιλίες δυνατές και διαχρονικές που με βοήθησαν και με ωρίμασαν. Με βοήθησαν να μπορώ να ακούω και να μετράω τις αντίθετες απόψεις. Αυτό νομίζω ότι είναι μία από τις παραμέτρους της δημοκρατικής λειτουργίας του κυττάρου της πολιτικής μας που είναι η Τ.Α.

Σήμερα ζούμε στο Δημ. Συμβούλιο καταστάσεις που δεν υπήρχαν ούτε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, τότε που τα κομματικά πάθη και οι πληγές της χούντας, οι διώξεις των δημοκρατικών συναδέλφων ήταν καθημερινό θέμα. 

Ηρακλής Γκότσης με αιχμές για τη διοίκηση του Δήμου

Η σημερινή Δημ. Αρχή που αριθμεί 8 στους 41 Δημ. Συμβούλους εφαρμόζοντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι της κυβέρνησης και του κ. Θεοδωρικάκου προσπαθεί να διοικήσει τον Δήμο αντιδημοκρατικά χωρίς συνεργασίες χωρίς να ακούει τις υπόλοιπες παρατάξεις χωρίς να ἐνημερώνει. 

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους ότι ο Δήμος δεν είναι φέουδο ούτε του Δημάρχου ούτε της δημ, αρχής για να εφαρμόζουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Θέλω επίσης να τονίσω ότι ποτέ το δημοτικό συμβούλιο δεν λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο. Πάντα υπήρχε διάλογος, δυνατότητα συμμετοχής όλων των συμβούλων και των δημοτικών παρατάξεων.

Αυτό βοήθησε ώστε να παραχθεί θετικό έργο, να λύνονται διάφορα προβλήματα, να αναπτυχθεί η πόλη μας, να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές που ενίσχυσαν την αλληλεγγύη, να γίνουν έργα υποδομής. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά με αποτέλεσμα να μην παράγεται κανένα έργο. Να λιμνάζουν τα έργα υποδομής που κληρονόμησε η Δημ. Αρχή.

Να έχουμε γυρίσει την πλάτη στους δημότες . να έχουν αφεθεί μόνοι τους στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν τα μνημόνια, η πανδημία, η ανεργία, η ακρίβεια η χειροτέρευση της οικονομίας.

Με την ευκαιρία αυτή επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντρόφους και συντρόφισες, τους παλιούς και νέους συναδέλφους και συναδέλφισες και τον επικεφαλής Χρήστο Κανλή για την συμμετοχή τους στην παράταξη (όποιο όνομα είχε στο πέρασμα των χρόνων) και στον κοινό μας αγώνα για το καλό της πόλης, ενθαρύνοντάς τους να συνεχίσουν με συνέπεια στις αρχές μας, ανοιχτοί στον διάλογο και τις συνεργασίες όπως πάντα πορευθήκαμε.

Τα μέλη των συλλόγων και των κοινωνικών φορέων της πόλης μας γιατί με την συμμετοχή τους βοήθησαν να αναπτυχθεί το κοινωνικό και το πολιτιστικό δίκτυο που κάνει την πόλη μας παράδειγμα.

Και τέλος τους χιλιάδες Ιωνιώτες και Ιωνιώτισες για την στήριξη και την βοήθεια τους

Νέα Ιωνία. 12. 5.2022

ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

Επιστολή Παναγιώτη Μανούρη για την παραίτηση Γκότση

Χαρακτηριστικό είναι ότι η είδηση έγινε ευρέως γνωστή από επιστολή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Μανούρη, που σημείωσε τα εξής:

Η απόφαση του τ. Δημάρχου Ηρακλή Γκότση να παραιτηθεί από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου  μας προκαλεί πολλαπλές σκέψεις και συναισθήματα.  Ο Ηρακλής Γκότσης, υπηρέτησε αρκετές δεκαετίες την πολιτική και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Νέας Ιωνίας”.

“Ο Ηρακλής Γκότσης έχει πολιτικούς αντιπάλους, όχι εχθρούς”

Μάλιστα, ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο Νέας Ιωνίας επισημαίνει: Ο Ηρακλής Γκότσης είναι ένας αγωνιστής της δημοκρατίας και υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου. Μπορεί να είσαι πολιτικός του αντίπαλος, αλλά δεν μπορείς να είσαι εχθρός του”.

Και η επιστολή του Παναγιώτη Μανούρη καταλήγει: Φίλε Ηρακλή, μπορεί να αποχωρείς από θεσμικούς ρόλους, είμαι όμως βέβαιος ότι δεν θα πάψεις να νοιάζεσαι για την πόλη και τους συμπολίτες σου που υπηρέτησες. Πιστεύω ότι και εσύ θα αισθάνεσαι δικαιωμένος από την ανταπόκριση του λαού της Νέας Ιωνίας και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό σου όλα αυτά τα χρόνια”.

Ο Ηρακλής Γκότσης και η Αυτοδιοίκηση

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ηρακλής Γκότσης διετέλεσε Δήμαρχος Νέας Ιωνίας από το 1986 έως το 1990 και από το 2011 έως το 2019. Ο ίδιος παραιτήθηκε πριν από λίγους μήνες και από τη θέση του επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”.

Μακρά και μεγάλη ήταν η πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ξεκίνησε να εκλέγεται το 1982 δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του αείμνηστου δημάρχου Νέας Ιωνίας Γιάννη Δομνάκη.

Τα έτη 2014 έως 2016 διετέλεσε πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) ενώ διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)

Η επιστολή του διαδόχου του στην”Ενότητα” Χρήστου Κανλή

Μακροσκελή και διθυραμβική επιστολή-αναφορά στο έργο του Ηρακλή Γκότση εξέδωσε και ο διάδοχός του στην παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” Χρήστος Κανλής.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ο Ηρακλής Γκότσης ξεκίνησε από το 1982, με την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του αείμνηστου δημάρχου Γιάννη Δομνάκη. Είχε προηγηθεί η 7χρονη δικτατορία όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση για την οποία φυλακίστηκε από τη χούντα.

Την 4ετία 1982-1986 υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και ξεκίνησε το μεγάλο έργο της ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ. Οι δημότες της Ν. Ιωνίας από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 απαλλάχθηκαν οριστικά από ένα πρόβλημα που αρκετοί δήμοι της Αττικής δεν έχουν λύσει μέχρι και σήμερα.

Την 4ετία 1986-1990 υπηρέτησε την πόλη ως ΔΗΜΑΡΧΟΣ. Η περίοδος αυτή αποδείχθηκε από τις πιο παραγωγικές και από τις πιο πλούσιες σε έργο.

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ: Το «Παναιτώλιο» στην Αλσούπολη και η απαλλοτρίωση του Οικοδομικού τετραγώνου 150 στο κέντρο της πόλης.

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 3ο Γυμνάσιο – 6ο Λύκειο, 19ο Δημοτικό, 3ο Δημοτικό, προσθήκη στο 11ο – 15ο Δημοτικό, 6ο, 7ο, 14ο, 16ο Νηπιαγωγεία.

ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Ο χώρος της «Ανατόλια», το 7ο Γυμνάσιο – 5ο Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο κ.λπ…..

…Από το 2011 έως το 2019 που διετέλεσε ξανά Δήμαρχος αντιμετώπισε τη χειρότερη περίοδο για την αυτοδιοίκηση με τεράστια μείωση κονδυλίων για τους Δήμους, απαγόρευση προσλήψεων και μία νέα μνημονιακή πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία με αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Θα περίμενε κανείς πως στον πυρήνα μιας τέτοιας κρίσης ο Δήμος μας θα κατέρρεε.

Το αντίθετο όμως. Όχι μόνο δεν σταμάτησαν οι παροχές και οι δράσεις προς τους δημότες της Νέας Ιωνίας αλλά η καθημερινή παρουσία του Δήμου γιγαντώθηκε…..

…Πολλά μπορώ να γράψω και να κάνω λεπτομερείς αναφορές σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, στην κατασκήνωση, σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, στην καθαριότητα που προχώρησε σε τεράστιες αλλαγές σε μηχανικό εξοπλισμό και ανακύκλωση αλλά σταματάω εδώ λέγοντας απλά πως όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα είχαν την υπογραφή του Ηρακλή Γκότση.

“Ο Ηρακλής Γκότσης λειτούργησε με δημοκρατικούς όρους”

Πέρα όμως από όλα τα καταγεγραμμένα ο Ηρακλής έβαλε ορισμένες σταθερές στην πολιτική ζωή της Νέας Ιωνίας. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε με δημοκρατικούς όρους, δίνοντας στα Δημοτικά Συμβούλια τον κυρίαρχο ρόλο που τους αναλογούν και φυσικά με σεβασμό στις δημοτικές παρατάξεις και τους κατοίκους που εκπροσωπούν. Άλλωστε είχαν παρθεί σημαντικές αποφάσεις, ομόφωνα, πρωτοποριακές για την εποχή τους.

Πολιτικά, υποστήριξε, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την απλή αναλογική σαν άνθρωποι της αριστεράς, θέλωντας να υπάρχει έκφραση και συμμετοχή από τις μειοψηφίες.

Ήταν ο Δήμαρχος των συνεργασιών και υπηρέτησε αυτή τη λογική όλα αυτά τα χρόνια. Η συνεργασία ήταν δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και για να δημιουργηθούν σχήματα που θα μάχονται για τους κατοίκους και τα προβλήματά της και όχι για την αυλή τους και τα προνόμια τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κουλτούρα του Ηρακλή, ήταν μακριά από τα έργα βιτρίνας. Προωθούσε σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαν ένα όραμα, για το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Και λέω Δημοτικό Συμβούλιο και όχι δημοτική αρχή, γιατί στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε άλλη λειτουργία, ουσιαστική.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως οι πόρτες του δημαρχείου και του γραφείου του Δημάρχου ήταν πάντα ανοιχτές για τον κόσμο και είναι σημαντικό πως λάθη ή παραλείψεις σε μία πορεία 40 ετών, τα έβλεπε και τα συζήταγε.

Οφείλουμε πολλά σαν κάτοικοι Νέας Ιωνίας στον Ηρακλή για τα μεγάλα έργα που έχει αφήσει πίσω με την διαχείριση του και τις δημοτικές περιόδους που ήταν δήμαρχος. Ο Ηρακλής αφήνει ως κληρονομιά μια μεγάλη δημοκρατική κουλτούρα, που αυτές τις ημέρες καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμη είναι.