e-neaionia

ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.: Δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μήνας με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις αποδείχτηκε ο Μάΐος για το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας, που συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μήνας εκδηλώσεων στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Σε ανακοίνωση της διοίκησης του, που επέχει θέση μικρού απολογισμού, σημειώνονται επιγραμματικά τα εξής:
– το 3ήμερο Συμπόσιο του ΚΕ,ΜΙ.ΠΟ. με θέμα «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λοζάνης» που την έναρξή του πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου,
– την εκδήλωσή με θέμα «Οι αθλητικές ομάδες και τα γήπεδα των προσφύγων στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια την περίοδο του Μεσοπολέμου», με ομιλητές τον ιστορικό Ανδρέα Μπαλτά και τον δημοσιογράφο Νάσο Μπράτσο.

Επισκέψεις μαθητών στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Παράλληλα, λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν λόγω της πανδημίας Covid 19, υποδεχθήκαμε ιδιώτες και μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων από όλη την Αττική, αλλά και συλλόγους και όχι μόνο από την Αττική.
Το έτος 2022 το ονομάσαμε ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ για να τιμήσουμε αφενός την μνήμη των προγόνων μας και αφετέρου να αναδείξουμε την ουσιαστική επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον Νεοελληνικό Πολιτισμό.

Πρόγραμμα για 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Για τον λόγο αυτό έχουμε διαμορφώσει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με ιστορική αναφορά για την περίοδο 1919-1922 και την άφιξη των προσφύγων στην Αττική και ιδιαίτερα στη Νέα Ιωνία που παρουσιάζεται στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του δήμου μας.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγούνται στα Μουσεία: Λαογραφίας και Υφαντουργίας-Ταπητουργίας.
Έτσι υποδεχθήκαμε :
– Την Κυριακή 8 Μαΐου, 35 άτομα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΗΡΟΚΟΜΗΤΙΣΣΑ» του προσφυγικού Γηροκομείου Πάτρας, με την Πρόεδρό τους Ντίνα Παπάκου.

– Την Δευτέρα 23 Μαΐου, 30 μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, που τους συνόδευαν οι καθηγητές/τριες: Δαυΐδ Καρυωτάκη, Αθανασία Μανάλη και Νίκη Αλεξάκου.

– Την ίδια ημέρα και λίγο αργότερα, επίσης 45 μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, που τους συνόδευαν οι δάσκαλοι/σες: Δημήτριος Λάσκαρης, Μαρία Καμπόλη και Ελένη Παπαθεοδωράκου.

– Την Τρίτη 24 Μαΐου, 46 μαθητές/τριες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλογρέζας, που τους συνόδευαν οι δασκάλες τους: Δέσποινα Μπαρμπαρή, Παναγιώτα Πανταζοπούλου, Ευαγγελία Τσουρουβελούδη, Βασιλική Μαχαιρά και Ελένη Σακουφάκη.

– Την ίδια ημέρα και λίγο αργότερα, 36 μαθητές/τριες της Β΄ τάξεως του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, που τους συνόδευαν οι δασκάλες τους: Δέσποινα Βελισσαρίου, Ευαγγελία Σαμαρά και Κων/να Αραμπάνου.

– Την Τετάρτη 25 Μαΐου, 40 μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Νέου Ηρακλείου συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους: Μαρία Νικολαράκη, Μαρία Σαντοριναίου, Παναγιώτα Μαρμαράκη και Αγγελική Ζουμπουλάκη.

Να σημειώσουμε ότι στους δασκάλους και καθηγητές που συνοδεύουν τους μαθητές/τριες, προσφέρθηκαν ιστορικά βιβλία εκδόσεων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και όχι μόνο.

Όποια σχολεία ή σύλλογοι/σωματεία επιθυμούν να ξεναγηθούν στους χώρους των Μουσείων μας, να τηλεφωνούν 9-1 το πρωί (Δευτέρα-Παρασκευή) στο τηλ. 210 27 95 012.