Ιωνικός Σύνδεσμος: Μικροί και μεγάλοι έφτιαξαν παραδοσιακούς χαρταετούς

Ιωνικός Σύνδεσμος: Εργαστήρι για παραδοσιακούς χαρταετούς

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, από τις 10.30 το πρωί έως και τις 14.00 το μεσημέρι, το κτήριο στον Ιωνικό Σύνδεσμο γέμισε με την παρουσία μικρών και μεγάλων με αφορμή την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, όπου όλοι μαζί αναβίωσαν τις παραδόσεις μας, κατασκευάζοντας μοναδικούς χαρταετούς.

Πρωτεργάτες για ακόμη μια χρονιά οι «μοναδικοί μαστόροι» Βαγγέλης Τελλίδης, Δημήτρης Χατζηκυριάκος, Αντώνης Ιωσηφίδης και φυσικά ο επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Τάκης Κωστιδάκης, οι οποίοι μας έδειξαν τις τεχνικές κατασκευής του σκελετού, των ζυγιών, της ουράς και μας έμαθαν τα μυστικά για το σωστό πέταγμα του χαρταετού!

Μικροί και μεγάλοι εν δράση στον Ιωνικό Σύνδεσμο
Μικροί και μεγάλοι εν δράση στον Ιωνικό Σύνδεσμο

Τα παιδιά εργάστηκαν με μεράκι και φαντασία, με τη βοήθεια των γονιών τους, αλλά και των παππούδων και γιαγιάδων: κόλλησαν τα χαρτιά και διακόσμησαν με πρωτοτυπία το καθένα το δικό του χαρταετό.

“Οι μεγαλύτεροι μάλιστα -αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Ιωνικού Συνδέσμου- μας διηγήθηκαν όμορφες ιστορίες από τα χρόνια που έφτιαχναν μόνοι τους αητούς, …«Κάθε παιδί έφτιαχνε τον δικό του αετό, βρίσκοντας και κόβοντας τα κατάλληλα ξύλα, κολλώντας τα με ψαρόκολλα ή χυλό από αλεύρι, φτιάχνοντας μόνοι τους τα ζύγια και τα σκοινιά από σπάγκο και την ούρα από παλιές εφημερίδες, κάποιοι μάλιστα αναφέρθηκαν και στους αγώνες που γινόντουσαν μεταξύ των χαρταετών, καθώς και στις σκανδαλιές τους, όπου έδεναν στους σπάγκους ξυράφια προκειμένου να «ξυρίσουν» τους αετούς των αντιπάλων».

Ένα τεράστιο εργαστήρι χαρταετού ο Ιωνικός Σύνδεσμος
Ένα τεράστιο εργαστήρι χαρταετού ο Ιωνικός Σύνδεσμος

Στο τέλος κάθε παιδί πήρε στο σπίτι του, τον χαρταετό που κατασκεύασε. Όλα τα παιδιά έφυγαν χαρούμενα, ανυπομονώντας να πετάξουν την Καθαρά  Δευτέρα τον χαρταετό τους και να τον δουν να ανεβαίνει στα ύψη…