e-neaionia.gr Tο Ψηφιακό στέκι της πόλης

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που “αποκαθήλωνε” ως σκραπ τα μπρούτζινα αγάλματα στη Νέα Ιωνία

Εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η σπείρα που έκλεβε αγάλματα και προτομές από μπρούτζο στη Νέα Ιωνία και άλλες περιοχές της Αθήνας και τα πουλούσε ως σκραπ

Υπενθυμίζουμε ότι μόνο από τη Νέα Ιωνία, σε διάστημα λίγων μηνών έκαναν φτερά από δημόσιους χώρους οι προτομές του Στέλιου Καζαντζίδη, του Μένιου Φιλήντα, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Τάκη Σινόπουλου και της Σούλης Σουρή.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ εξάρθρωσε το κύκλωμα των διαρρηκτών, που έκλεβε τα μπρούτζινα αγάλματα και τα οδηγούσε σε μάντρα με σκράπ και παλιοσίδερα, έναντι ελάχιστης αμοιβής, για να τα πουλήσει ως μέταλλο.

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που "αποκαθήλωνε" ως σκραπ τα μπρούτζινα αγάλματα στη Νέα Ιωνία

ΟΙ συλλήψεις ξεκίνησαν όταν η σπείρα ξαναχτύπησε στην περιοχή της Αρτέμιδας, αφαιρώντας την προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μάλιστα, την συγκεκριμένη προτομή, οι κλέφτες την πούλησαν αμέσως έναντι 150 ευρώ σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής συνέλαβαν τον 53χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρισης ο οποίος είχε προλάβει να λιώσει την προτομή. Με βάση όσα έγιναν γνωστά, τα τρία μέλη της συμμορίας, ηλικίας 32, 36 και 35 ετών συνήθιζαν να προσεγγίζουν τα ξημερώματα με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πάρκα και πλατείες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, όπου είχαν εντοπίσει μνημεία-στόχους.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν από τη βάση τους τις χάλκινες προτομές, τις οποίες πωλούσαν αμέσως στο «σκραπατζίδικο» των Αχαρνών. Οι αρχές συνέλαβαν το βράδυ της Πέμπτης έναν 36χρονο και μία 35χρονη μετά από την τελευταία κλοπή, ενώ αναζητούσαν το τρίτο μέρος της συμμορίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα με 3 φυσίγγια, αλλά και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, έχουν διαπιστωθεί συνολικά 8 κλοπες μέσα σε 4 μηνες.

Πόσες προτομές έκλεψαν και πότε

Οι δράστες είχαν …προτίμηση στις προτομές της Νέας Ιωνίας. Έτσι, σύμφωνα με την αστυνομική πληροφόρηση αφαίρεσαν 8 συνολικά αγάλματα και τα 5 από αυτά κοσμούσαν δημόσιο χώρο στη Νέα Ιωνία:

1. Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.

2. Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ

3. Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

4. Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ

5. Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

6. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

7. Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ

8. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε βάρος των συλληφθέντων που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων.