e-neaionia

Νέα Ιωνία: Πέντε προτομές κλάπηκαν σε ενάμιση μήνα -Θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να πάρει η κλοπή αγαλμάτων και μπρούτζινων προτομών στη Νέα Ιωνία

Η αρχή έγινε με την κλοπή της προτομής του Τάκη Σινόπουλου έξω από το ομώνυμο Ίδρυμα στον Περισσό. Ακολούθησαν οι χάλκινες προτομές των Μένου Φιλήντα και Σούλης Σουρή.

Μετά σειρά πήρε η προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη, που είχε στηθεί στο παρκάκι κοντά στο σπίτι του στην οδό Αλαΐας και την περασμένη εβδομάδα έκανε …φτερά και η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αιτία σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως είναι το μέταλλο που πωλείται έναντι ευτελούς τιμήματος από τους νυχτερινούς επιδρομείς, που ξηλώνουν ό,τι χάλκινο υπάρχει στις πλατείες και τα πάρκα της Νέας Ιωνίας

Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την “Ενότητα”

Το θέμα φέρνει με ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι, σας παραθέτουμε τις φράσεις αγωνίας του Προέδρου του ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος κ. Ξάνθου Μαϊντά.

“”Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό μια Πόλη, όπως η Νέα Ιωνία, να δέχεται τέτοιο πλήγμα και να μένει άφωνη. Γιατί το κακό μέσα σε ένα μήνα παράγινε. Εξαφανίστηκαν οι πέντε ορειχάλκινες προτομές που κοσμούσαν τους δρόμους και τις πλατείες μας, χωρίς κανένας να μπορεί να αντιδράσει. Και όλοι, αφ` ότου έγινε η αρχή στις 18 Απριλίου, με βεβαιότητα σχεδόν προβλέπαμε ότι θα ολοκληρωθεί η συστηματική και άθλια αυτή πράξη. Ναι για λίγα κιλά ορείχαλκου ο εξευτελισμός απλώθηκε, μετά από κάποιες νυχτερινές επιχειρήσεις ανδρείκελων, στην Πόλη μας. Κι εμείς παρακολουθούμε αδρανείς και ανήμποροι.””

Πέντε προτομές κλάπηκαν σε ενάμιση μήνα στη Νέα Ιωνία

Μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα κλάπηκαν από την Νέα Ιωνία τα έργα τέχνης και μνήμης σημαντικών προσωπικοτήτων, οι χάλκινες προτομές των Τάκη Σινόπουλο, Μένου Φιλήντα, Στέλιου Καζαντζίδη, Ελευθέριου Βενιζέλου, Σούλης Σουρή.

“Απόλυτη απουσία του κρατικού και δημοτικού μηχανισμού -διαπιστώνει στο κείμενο της η Ενότητα- σε επαναλαμβανόμενες κλοπές, που προσπαθούν να πλήξουν την έννοια του πολιτισμού στη Νέα Ιωνία, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αδύναμη με τις ελάχιστες δημοτικές δράσεις πολιτισμού”. Και συνεχίζει το κείμενο της ερώτησης:

“Προφανώς διαπιστώνονται έντονες αδυναμίες της δημοτικής αρχής. Είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε;

Δεν κατάλαβε η δημοτική αρχή το μέγεθος του προβλήματος μετά την πρώτη κλοπή της προτομής του Τάκη Σινόπουλου; Ήρθε η δεύτερη κλοπή να δείξει ότι το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο και ιδιαίτερα σοβαρό. Ήρθε η τρίτη κλοπή .. η τέταρτη .. η πέμπτη .. Απόλυτη απουσία του οργανωμένου κράτους.

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή

1. Ποιες ενέργειες έκανε προς την Αστυνομική Αρχή της πόλης όλο αυτό το διάστημα ;

2. Ανάγνωσε το φαινόμενο ώστε να καταγράψει μελλοντικούς στόχους αγαλμάτων και μνημείων ;

3. Ενεργοποίησε τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε, άμεσα, να γίνουν ενέργειες φύλαξης και προφύλαξης του χώρου των αγαλμάτων (για παράδειγμα φωτισμός ή ενισχυμένος φωτισμός, καθαρισμός από πράσινους φράχτες για καλύτερη ορατότητα κτλπ)

4. Ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι του δήμου που επιχειρούν σε 24ωρη βάση στη Νέα Ιωνία, να έχουν αυξημένη προσοχή στα συγκεκριμένα στοχοποιημένα σημεία;

5. Οργανώθηκαν βραδινές περιπολίες από τη δημοτική αστυνομία σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία;

6. Ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών των πιθανών στόχων ώστε να έχουν αυξημένη προσοχή και να ειδοποιήσουν τις αρχές σε περίπτωση ύποπτης δραστηριότητας γύρω από το χώρο των αγαλμάτων;

7. Τέλος, ποιος είναι ο σχεδιασμός για αποκατάσταση των πολύ σημαντικών μνημείων πολιτισμού, σημείων αναφοράς για την πόλη;