“Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι” Η αφίσα αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή

“Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι” γράφει η αφίσα που ήδη βρίσκεται σε 4000 σημεία της Αθήνας

Είναι παντού. Σε κεντρικές πλατείες, σχολεία, τουριστικά και εμπορικά κέντρα, σε δήμους που παραδοσιακά συνδέονται με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως ο Δήμος μας και η Νέα Ιωνία. Επίσης συμμετέχει σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Street Art του Δήμου Βύρωνα.

Όταν σκανάρεις την αφίσα με το κινητό σου, τότε εμφανίζεται μια fiction ταινία 30 δευτερολέπτων σαν ολόγραμμα πάνω ακριβώς στην αφίσα, μεταμορφώνοντας έτσι τον κάδο ή το σημείο που ήταν τοιχοκολλημένη σε ζωντανό γλυπτό. Αυτό συμβαίνει γιατί η δημιουργός της αφίσας Ελλάδα Στασινόγλου, έχει συνδυάσει νέες τεχνολογίες που σε συνδέουν με μια δωρεάν ιστοσελίδα επαυξημένης πραγματικότητας

Η Ελλάδα Στασινόγλου έφτιαξε τις μικρές ταινίες της για να μας θυμίσει το δράμα των προσφύγων. Και τις τοποθετεί σε όλους τους Δήμους που φτιάχτηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Αττική. Η ταινία έχει αναφορές κυρίως στα παιδιά. Στο πρώτο επεισόδιο, που προβάλλεται ήδη και θα συνεχίσει μέχρι τέλη Ιουνίου, ακολουθούμε τon γολγοθά της μικρής Χάγιας από την Σενεγάλη ενώ προσπαθεί να επιβιώσει στην Αθήνα.

4 επεισόδια στο ιδιότυπο σίριαλ με τα ολογράμματα

Όσοι και όσες θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας, καθώς θα ανέβουν σταδιακά 4 επεισόδια, μπορούν να απευθυνθούν στη δίγλωσση ιστοσελίδα www.stasishellas22.gr και στα αντίστοιχα social media κανάλια που έχει επιμελώς ενεργοποιήσει η δημιουργός.

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Mόντρεαλ και φοίτησε σε ελληνόφωνα και αλλόφωνα σχολεία σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Μαθήτρια λυκείου με κλίση στον προγραμματισμό και φανατική των κόμικς, η Στασινόγλου φτιάχνει τις δικές της ιστορίες συνδυάζοντας με οργανικό τρόπο, το φυσικό με το εικονικό, το ιδιωτικό με το δημόσιo.

Το πρώτο έργο της «stasis hellas» είχε αναρτηθεί σε 21 στάσεις λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2021. Το «stasis hellas», ένα έργο τέχνης χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας σε 7 μέρη, διατίθεται δωρεάν σε Google Play και App Store.