Γιάννης Αντετοκούμπο: Από την πλατεία Βάθη στην κορυφή του κόσμου

facebook sharing button

Πριν μερικά χρόνια μπορεί να τον συναντούσες στο κέντρο της Αθήνας, να πουλάει γυαλιά ηλίου. Τότε ζούσε σε ένα υπόγειο στα Σεπόλια με τους γονείς και τα 4 αδέρφια του. Από τα ξημερώματα όμως ο Γιάννης Αντετοκούμπο (ο γνωστός μας Greek Freak) άγγιξε τη δική του κορυφή. Χάρισε το δακτυλίδι των Πρωταθλητών του NBA στους Μιλγουόκι Μπάκς, την ομάδα του. Επιτυχία που οι Μπακς αποζητούσαν εναγωνίως 50 χρόνια.

Ο δικός μας Γιάννης, ο Έλληνας

Δεν είναι πως απλώς τα κατάφερε. Δεν είναι πως έβαλε στόχους και τους πέτυχε. Είναι που ενσαρκώνει όλες τις αξίες και τα πρότυπα που αξίζουν στην εποχή μας. Ο Γιάννης με 50 πόντους (από τους 105 της ομάδας του) ήταν ο απόλυτος μαέστρος της νίκης των Μπάκς τα ξημερώματα στο «καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου». Ο πολυτιμότερος παίκτης MVP των τελικών του NBA.

Ο Γιάννης ο Έλληνας, ο σκουρόχρωμος δικός μας Γιάννης, που είναι πιο Έλληνας από πολλούς ανοιχτόχρωμους εγχώριους! Αυτό το “μικρό θεριό” που κατάφερε στην πράξη μόνο του, όσα αγωνίζεται χρόνια η σύγχρονη Παιδεία να φυτέψει στα μυαλά των παιδιών μας: την αγάπη για τον αθλητισμό, την προσήλωση στο στόχο, την περηφάνεια για την πατρίδα.

Ο Γιάννης “υιοθέτησε” την Ελλάδα σε χρόνο ανύποπτο. Ίσως πριν καν τον “υιοθετήσει” εκείνη. Και ευτυχώς. Γιατί λίγη από την αίγλη των κατορθωμάτων του την καρπώνεται η γαλανόλευκη. Ο Γιάννης σε κάθε θρίαμβο τυλίγεται την ελληνική σημαία και θυμίζει στα εκατομμύρια των θεατών που τον παρακολουθούν, πως ήρθε από αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη: την Ελλάδα.

Ο Γιάννης, που από τα ξημερώματα, αποθεώνεται ως μυθικός ήρωας του ΝΒΑ, δε χάνει ευκαιρία να μιλάει για τον τόπο, για τις ομορφιές και για τους φιλόξενους Έλληνες. Αυτό το θεόρατο αγόρι που μεγάλωσε στην πλατεία Βάθη και στα Σεπόλια, πουλώντας μιρκοπράγματα ως πλανόδιος, γίνεται στα 26 χρόνια του το απόλυτο αθλητικό πρότυπο. Όχι γιατί απλώς σάρωσε αλλά γιατί αποδεικνύει πως όλοι μπορούν. Αρκεί πλάι στο ταλέντο να βάλουν και σκληρή προσπάθεια