Αύξηση μισθών: Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν επίδομα προϋπηρεσίας

Αύξηση μισθών που κυμαίνεται από 78 ευρώ μέχρι 234 ευρώ θα λάβουν με την είσοδο του νέου έτους, 100.000 μισθωτοί, οι οποίοι είχαν «χτίσει» προϋπηρεσία πριν από τον Φεβρουάριο του 2012.

Από την 1η Ιανουαρίου ενεργοποιείται το επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες) και οι πρώτοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα λάβουν αύξηση από 10% έως 30% κατά τη διάρκεια του 2024 θα είναι όσοι είχαν χτίσει προϋπηρεσία πριν από τις 14/2/2012.

Συγκεκριμένα, όσοι μισθωτοί μετρούσαν πάνω από δύο έτη δουλειάς, κατ’ ελάχιστον, τον Φεβρουάριο του 2012 συμπληρώνουν τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς τρία ή έξι έτη προϋπηρεσίας, αθροιστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η καταβολή των τριετιών είναι απολύτως υποχρεωτική και ισχύει από την 1η/1/2024. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση δεν προχωρήσει στην προσαύξηση του μισθού, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τσουχτερά πρόστιμα, όμοια με αυτά για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας θα πληρώνει πρόστιμο 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δεν θα του έχει καταβάλει την προβλεπόμενη προσαύξηση με τη συμπλήρωση τριετίας και ταυτόχρονα θα του επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων.

Σημειώνεται ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή παράβαση και επιβάλλονται τα υψηλότερα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 1.800 έως 8.000 ευρώ. Οι αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα εφαρμοστούν σε τρία διαφορετικά στάδια.