Αγωγή κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας για θάνατο συμβασιούχου από κορονοϊό

Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο εργαζόμενου από κορωνοϊό στο Δήμο Νέας Ιωνίας

Αναβολή για το 2023 πήρε η δίκη για αποζημίωση από το Δήμο Νέας Ιωνίας, που διεκδικεί οικογένεια εργαζόμενου που πέθανε από κορωνοϊό. Αιτία ήταν η ξαφνική ασθένεια που επικαλέστηκε η νομική σύμβουλος του Δήμου.

Σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου επρόκειτο να δικαστεί ο Δήμος Νέας Ιωνίας ως υπεύθυνος και υπόλογος για τον θάνατο συμβασιούχου εργαζόμενου του από κορονοϊό. Πρόκειται για 63χρονο άνδρα, που είχε προσληφθεί με σύμβαση μερικών μηνών στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τον Μάρτιο του 2021 προσβλήθηκε από Covid 19. Μάλιστα, μετέδωσε την ασθένεια στη σύζυγο και τον ένα του γιό σχεδόν αμέσως. Το επόμενο διάστημα μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου 28 μέρες αργότερα πέθανε.

Το δικαστήριο επέπληξε το Δήμο Νέας Ιωνίας

Η εκδίκαση της αγωγής όμως αναβλήθηκε για τις 24 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Νέας Ιωνίας. Ως λόγος αναβολής  προβλήθηκε ξαφνική (σημερινή ) ασθένεια της νομικής συμβούλου του Δήμου. Η πλευρά των εναγόντων αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα  αναβολής, δεδομένης και της σημασίας της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση, όπως επιβάλλει και ο κώδικας δεοντολογίας. Εξάλλου, η ασθένεια της νομικής συμβούλου δεν αποδεικνυόταν από κάποιο  ιατρικό  έγγραφο. Η πλευρά του εναγομένου Δήμου αντέτεινε ότι η  ασθένεια συνέβη μόλις σήμερα και για τον λόγο αυτόν, ούτε πρόλαβε να  ειδοποιήσει , ούτε να προσκομίσει κάποιο ιατρικό έγγραφο. Το  δικαστήριο επέπληξε τον Δήμο Νέας Ιωνίας για την τακτική του, αλλά  τελικώς αποφάσισε την αναβολή.

Θυμίζουμε πως στην αγωγή, που κατέθεσαν η χήρα και τα δύο παιδιά του άτυχου ανθρώπου υποστηρίζουν πως ο 63χρονος έχασε τη ζωή του εξ αιτίας παραλείψεων στα υγειονομικά πρωτόκολλα και αδυναμίας του Δήμου Νέας Ιωνίας να προστατέψει τους εργαζόμενους του. Ζητούν δε, να τους επιδικαστεί ποσό 100.000 ευρώ στον καθένα, ως εύλογη ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Το σκεπτικό της αγωγής

Στο σκεπτικό της αγωγής που κατέθεσε για λογαριασμό τους ο διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος Χρήστος Λυντέρης αναφέρουν ότι, «εξαιτίας ολέθριων και παρανόμων σφαλμάτων και παραλείψεων σχετικά με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που έπρεπε να εφαρμόζονται για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού covid 19 στον χώρο εργασίας, για τα οποία είναι αποκλειστικά υπαίτιος ο εργοδότης-  εναγόμενος δήμος δια των αρμοδίων οργάνων του» ο 63χρονος εργαζόμενος, ο οποίος είχε προσληφθεί με 8μηνη σύμβαση και μισθό μόλις 677,00 ευρώ μικτά μηνιαίως και ενώ ο ίδιος δεν έφερε καμία απολύτως ευθύνη, μολύνθηκε από τον εν λόγω ιό και απεβίωσε εντός 28 ημερών, αφήνοντας απαρηγόρητη την σύζυγο και τα τέκνα του.