e-neaionia.gr Tο Ψηφιακό στέκι της πόλης

Έρχεται από Αφρική ο πρώτος καύσωνας του 2022 – Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Ζήτημα ωρών είναι ο πρώτος καύσωνας του 2022, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί πως το καυτό κύμα που πλήττει την Κεντρική Ευρώπη φτάνει και στη χώρα μας.

Οι θερμές αέριες μάζες προέρχονται από την Αφρική και οι Μετεωρολόγοι βεβαιώνουν πως τα ξημερώματα της Τετάρτης θα είναι πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικράτειας.

Μάλιστα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο για να ειδοποιήσει εγκαίρως για την απότομη αλλαγή του καιρού και τις θερμοκρασίες καύσωνα που θα φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

“Οι υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο στις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας -αναφέρει χαρακτηριστικά- δημιουργούν ευνοικές συνθήκες μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς την χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές..

Υψηλές θερμοκρασίες, με καταιγίδες και μπουρίνια

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν εκδόθηκε το δελτίο επιδείνωσης του καιρού , ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι την Πέμπτη από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Ειδικότερα στην Αττική οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα φθάσουν κατά μέσο όρο τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Πώς προσδιορίζεται ο καύσωνας από την ΕΜΥ

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση με την ευκαιρία του επερχόμενου καύσωνα για το πώς προσδιορίζουν οι Μετεωρολόγοι το καιρικό αυτό φαινόμενο έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

“Στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, -αναφέρει- καθώς  τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής. Ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, στην ΕΜΥ χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Η μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  • Η ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  • Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Στην παρούσα κατάσταση μετά την πολύ ζεστή μέρα την Πέμπτη θα έχουμε πρόσκαιρη υποχώρηση της ζέστης. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για συνέχιση της ζέστης μετά την Κυριακή και γιαυτό σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού”.