Νέο Mall στα όρια Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης

Ένα νέο Εμπορικό Κέντρο (Mall) στην ευρύτερη …γειτονιά μας έρχεται σύντομα να αλλάξει την εικόνα μίας ολόκληρης περιοχής, στα όρια μεταξύ Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης- Πεύκης.

Η επένδυση προσεγγίζει τα 100 εκ. ευρώ με φορέα υλοποίησης την εταιρεία Panita Ltd, που ανήκει στον όμιλο Κωνσταντίνου, γνωστού πλέον από την υλοποίηση του έργου στο Athens Metro Mall και περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους, χώρους εστίασης, άθλησης και αναψυχής κ.α.

Το επενδυτικό project εντάχθηκε από το 2019 στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων της χώρας αλλά η αδειοδότησή του καθυστέρησε λόγω πανδημίας. Πρόσφατα όμως οι διαδικασίες άρχισαν και πάλι να κινούνται με τη δημοσίευση από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που είναι απαραίτητη για την εκπόνηση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Τι προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη

Σύμφωνα με την Πολεοδομική Μελέτη η περιοχή παρέμβασης προτείνεται να περιλάβει τις εξής υποδομές:

  • Τα 3 οικοδομικά τετράγωνα που είναι εντός σχεδίου παραμένουν ως έχουν.
  • Η εκτός σχεδίου περιοχή της Μεταμόρφωσης αναπτύσσεται ενιαία και συνδέεται με το υπάρχον κτίριο στα όρια του Δήμου Λυκόβρυσης, με αερογέφυρα πάνω από την οδό Λ. Κατσώνη. Η πρόταση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου διατηρείται ως έχει και η Πρόταση Ανάπτυξης του παρόντος σχεδίου εντάσσεται εντός των ορίων της έκτασης του σύνθετου εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου.
  • Εντός των ορίων του Δήμου Λυκόβρυσης προτείνεται η ανεξάρτητη ανάπτυξη Διαγνωστικού Κέντρου, διατηρουμένου του οδικού δικτύου που προτείνεται από το ρυμοτομικό σχέδιο Λυκόβρυσης.
  • Προτείνεται η κατασκευή κτιρίων σύγχρονης αισθητικής, με ύψος εντός των ορίων, με μόνες εξαιρέσεις τις ακόλουθες:

Ενός Landmark (Πύργου) με ύψος 27 μέτρων αντί για 15 μέτρα. Στον πύργο αυτό ο οποίος σχεδιάζεται να στηρίζεται σε στύλο διαμέτρου 4,5 μέτρων προβλέπεται στο πάνω μέρος να υπάρχει κυκλικό κτίριο το οποίο θα στεγάζει χώρο αναψυχής/μπαρ.

-Μια αύξηση στο ύψος του Κεντρικού Κτιρίου (Mall) από 12,5 μέτρα σε 19 μέτρα (+3 μέτρα στέγη).

-Προβλέπεται επίσης και η σύνδεση του εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου με μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό), καθώς η προτεινόμενη από την Αττικό Μετρό χάραξη διέρχεται εντός της ιδιοκτησίας.

Ποιο είναι το project

To νέο εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί σε έκταση 86 στρεμμάτων περίπου σε περιοχή στα όρια της Μεταμόρφωσης και της Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Mετά τις ρυμοτομήσεις, τις παραχωρήσεις στο Δήμο και την διάνοιξη των προτεινόμενων δρόμων η αξιοποιήσιμη έκταση είναι 75.052,44 τ.μ.

Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Εμπορικό κέντρο, εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, αναψυκτήρια και χώρους εστίασης, σούπερ μάρκετ, εμπορικές εκθέσεις, γραφεία, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά, πάρκο, στούντιο, κινηματογράφους, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικές αποθήκες, χώρους συνάθροισης κοινού.

Στον σχεδιασμό του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου περιλαμβάνονται και υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως διαγνωστικό κέντρο, χώρος στάθμευσης άνω των 2000 θέσεων, πύργος – παρατηρητήριο (landmark) με χρήση χώρου εστίασης και εκθεσιακού χώρου.

Ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης ανέρχεται σε 2 έτη από την έναρξη της κατασκευής.

TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ -UPDATE:
Πάντως, η τελευταία εξέλιξη σχετικά με τις διαδικασίες είναι η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβούλιο Αττικής στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Η μελέτη “Ανάπτυξη εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης” απεστάλη τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όσο και από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ για την έκφραση απόψεών τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ).

Πηγή

One Reply to “Νέο Mall στα όρια Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης”

Comments are closed.