e-neaionia.gr Tο Ψηφιακό στέκι της πόλης

Γιατί στοίχειωσε το υπόγειο γκαράζ του Δήμου Νέας Ιωνίας -Καυγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ολονύχτιος ήταν ο καυγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας για το “στοιχειωμένο” υπόγειο γκαράζ στο Οικοδομικό Τετράγωνο 150, που εκτελείται με ευθύνη και επίβλεψη της Περιφέρειας Αττικής.

Αφορμή στάθηκε έγγραφο και πρόταση που κατέθεσαν δύο παρατάξειςΕνότητα για τη Νέα Ιωνία και η Δημιουργία Αλληλεγγύη) για το θέμα του Υπόγειου Γκαράζ και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία της κατασκευής του έργου.

Το έργο -όπως αποκαλύφθηκε από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Εμ. Σμαραγδάκη- σκάλωσε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Κύριο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι στα δύο υπόγεια διαζώματα βρέθηκαν νερά, γεγονός που στάθηκε αφορμή να σταματήσουν οι εργασίες.

Δεύτερο σημαντικό πρόσκομμα είναι ότι το σημείο εκσκαφής των έργων γειτνιάζει με τον Κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου της Νέας Ιωνίας. Η κατάσταση μάλιστα -όπως παραδέχτηκε η Δήμαρχος- απαίτησε μέχρι και την παρουσία συνεργείου από ξένη χώρα, που κλήθηκε να δώσει λύσεις στην προσέγγιση του ζητήματος με το φυσικό αέριο.

“Έργο με προχειροδουλειά της Δημοτικής Αρχής Γκότση”

Η Δήμαρχος αποκάλυψε ότι πέραν της προγραμματικής συμβάσεως που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής, τα επιπλέον κόστη θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το Δήμο, καθότι είναι ο τελικός οφελούμενος. Το έργο έχει τρεις φάσεις κατασκευής και η πρώτη που γίνεται τώρα, σκάλωσε ήδη σε διάφορα και πολύκλοκα σημεία.

Έγινε μία προχειροδουλειά για να δείξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έργο στις παραμονές των Αυτοδιοικητικών εκλογών” είπε η Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου. Υπήρχαν εισηγήσεις να διερευνηθεί εγκαίρως η ύπαρξη νερού στα υπόγεια, που τελικά αγνοήθηκαν. Επίσης, στις πλάκες οροφής δεν έγινε πρόβλεψη για φορτία βαρέων οχημάτων, όπως κατήγγειλε η Δημοτική Αρχή

“Ζητήσαμε ανασύνταξη της στατικής μελέτης -είπε η Δήμαρχος- για να καλυφθεί η δαπάνη από τον προϋπολογισμό του έργου και ήδη αυτό έγινε. Δεν υπήρχαν οριστικές μελέτες εφαρμογής ενώ ήξερε η Δημοτική Αρχή του κ. Γκότση πως υπήρχαν νερά στα δύο υπόγεια διαζώματα”. Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας πάντως, διευκρίνησε ότι η μελέτη εφαρμογής είναι προτιμητέα αλλά όχι απαρέγκλιτη για το έργο.

Έντονος καυγάς άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η Δήμαρχος είπε ότι η αρχή του κ. Γκότση δεν έκανε κανένα έργο για τον Ιωνιώτικο λαό και ανασκουμπώθηκε για τα προσχήματα μόνο στις παραμονές των Δημοτικών εκλογών. “Τότε, κάνατε σχεδιασμούς για έργα – μούφες” για να ρίξετε στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων, όπως συνέβη με το υπόγειο γκαράζ και τη σύμβαση που υπογράψατε, ενώ ξέρατε πόσα προβλήματα θα ανακύψουν. Η Περιφερειακή Αρχή της κας Δούρου σας έκανε πλάτες και σας βοήθησε για πολιτικούς λόγους”.

Μακέτα με το σχεδιασμό του έργου για χώρους περιπάτου πάνω από το υπόγειο γκαράζ

Νωρίτερα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Δήμαρχο ότι έχει “κρυφή ατζέντα” που καθυστερεί επίτηδες την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ, με σκοπό να χρησιμοποιήσει τον ισόγειο χώρο για την κατασκευή νέου Δημοτικού Μεγάρου. Η Δήμαρχος το αντιπαρήλθε λέγοντας: “Μοναδικό μου μέλημα είναι η ταχεία ολοκληρωση του έργου, βάσει προδιαγραφών”.

Η ουσία είναι ότι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής από τον Νοέμβριο του 2021 δόθηκε παράταση ενός έτους στον εργολάβο, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε για το υπόγειο γκαράζ

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας επιβεβαιώνει την απόφαση του 272/2017 και την προγραμματική σύμβαση, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Νέας Ιωνίας και της Περιφερειας Αττικής το 2019 και ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να συνεχιστεί το έργο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, διασφαλίζοντας έτσι τον υπέργειο χώρο ως ελεύθερο χώρο πρασίνου“.

Της ψηφοφορίας απείχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι ψήφισε την ανάλογη απόφαση το 2017. Απείχε επίσης της ψηφοφορίας σύσσωμη η παράταξη της Δημοτικής Αρχής.