e-neaionia

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. -Ιστορική επίσκεψη στη Νέα Ιωνία

Η επίσκεψη που κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ανώτατος δηλαδή, Πολιτειακός παράγοντας, σε μία περιοχή –πέρα και πάνω από πολιτικές τοποθετήσεις ή κομματικά μετερίζια– προσδίδει κύρος και θεσμική αποδοχή. Ιδίως δε, αν η επίσκεψη συνδυάζεται με ένα πολιτιστικό γεγονός, που ενισχύει την ιστορική γνώση και μνήμη, μίας πόλης, που αναπτύχθηκε μέσα από την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής, όπως είναι η Νέα Ιωνία.

Έτσι, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η Νέα Ιωνία υποδέχεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που προσφέρθηκε να θέσει υπό την αιγίδα της το 10ο Συμπόσιο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Νέα Ιωνία: Πόλη με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Η τιμή είναι αμφίδρομη, καθώς το ΚΕΜΙΠΟ και η Ένωση Σπάρτης έχουν προσκαλέσει τα τελευταία 20 χρόνια τρεις Προέδρους Δημοκρατίας στη Νέα Ιωνία (Κάρολος Παπούλιας το 2005 & Προκόπης Παυλόπουλος το 2017) και ουδείς δοκίμασε να απουσιάσει. Η πόλη ιστορικά συνδύασε κάθε πρόσκληση με την προσφυγική της καταγωγή και αξιοποίησε την παρουσία τους για να θυμίσει σε όλους τη βαριά κληρονομιά της, που απορρέει από την Μικρασιατική καταστροφή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Ο Κάρολος Παπούλιας στο 2ο Συμπόσιο του ΚΕΜΙΠΟ γίνεται δεκτός από τον Χάρη Σαπουντζάκη

Η Νέα Ιωνία, είναι μία πόλη με όνομα βαρύ σαν ιστορία. Ιστορία προσφυγιάς, ξεριζωμού και ύστατης απελπισίας. Το ιστορικό της παράδοξο έγκειται στη φύση των ανθρώπων, που τη δημιούργησαν. Μόλις έναν αιώνα πριν! Μια γενιά που χάνεται αλλά τόλμησε μέσα από τη συντριβή της Μικρασιατικής καταστροφής και τις στάχτες της να αναγεννηθεί και να στήσει εδώ μία νέα πατρίδα.

Αυτή την πόλη και αυτή τη θαυμαστή παρακαταθήκη τιμά και πάλι ο Ανώτατος Πολιτειακός παράγοντας με την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η τιμή αντανακλά σε κάθε Μικρασιάτη πρόγονό μας και σε κάθε Νεοΐωνιώτη, που πασχίζει να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ημερίδα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και της Ένωσης Σπάρτης το 2017

Η Νέα Ιωνία, η προσφυγούπολη, που ανδρώθηκε μέσα απ’ τον πόλεμο και την προσφυγιά, είναι ένα σύγχρονο μάθημα ζώσας ιστορίας, που καθίσταται επίκαιρο, όσο ο πόλεμος φωλιάζει πάλι στην Ευρώπη. Απόψε θα θυμηθεί και πάλι την επώδυνη ιστορική της ρίζα και θα ακούσει ιστορικούς και ερευνητές να αναλύουν τις συνθήκες της εποχής, τα συμφέροντα και τις ζώνες επιρροής. Το σπουδαιότερο όλων όμως είναι το μάθημα ελπίδας και το πείσμα για ζωή, που κρατούν στιβαρά τα θεμέλια της.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Ιωνία (πρόγραμμα)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αναμένεται λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας για να παραστεί στην έναρξη του 10ου Συμποσίου, που διοργανώνει το Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού του Δήμου, με θέμα «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Ξεπερνώντας τα τυπολατρικά πρωτόκολλα, η ίδια ζήτησε να απλοπλοιηθούν οι διαδικασίες και να δημιουργηθεί η λιγότερη δυνατή όχληση στην πόλη. Παρ’ ότι είθισται να τοποθετείται ειδικό κάθισμα σε ξεχωριστό χώρο για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Φρουρά της Προέδρου εξήγησε ότι η παρουσία της θα είναι για να τιμήσει την πόλη ως παρευρισκόμενη στο Συμπόσιο και θα καθίσει ανάμεσα στους τοπικούς φορείς.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Οι πληροφορίες από τη διοργάνωση αναφέρουν ότι θα απευθύνει ολιγόλεπτο χαιρετισμό και θα αναφερθεί στις καταβολές της Νέας Ιωνίας και τη σημασία του Συμποσίου, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η παραμονή της θα είναι σύντομη, καθώς δύο ώρες αργότερα πρέπει να είναι παρούσα στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, όπου θα απευθύνει τον εναρκτήριο χαιρετισμό.
Η ουσία όμως είναι η παρουσία της στην πόλη και στο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Μαριάννα Κορνάρου