Tangerine: Το καλοκαιρινό χρώμα του 2022 και η ιστορία της Pantone

To Τangerine Tango είναι το must χρώμα για το Καλοκαίρι του 2022. Έχει επιστρέψει δυναμικά στα trends διακόσμησης και στη μόδα, ακριβώς επειδή είναι συνώνυμο της ενέργειας και της ζεστασιάς. 
Η απόχρωση Τangerine ήταν το χρώμα της χρονιάς για το 2012 από την Pantone.

Οι παιχνιδιάρικοι και ζεστοί τόνοι, σ’ αυτό το σαγηνευτικό χρώμα ήταν επίσης must για το καλοκαίρι του 2020, λόγω της καραντίνας όμως πέρασαν σχεδόν αναξιοποίητοι. Φέτος το χρώμα επιστρέφει και όλα τα κορίτσια της μόδας το υιοθετούσαν στα καλοκαιρινά looks τους.

Θυμίζει αρκετά την απόχρωση που έχει ο φλοιός του μανταρινιού, όμως είναι ένα ιδιαίτερο πορτοκαλί με πολλές ιριδίζουσες παραλλαγές, που μοιάζει με τα χρώματα ενός σαγηνευτικού ηλιοβασιλέματος.

Το Tangerine Tango είχε αναδειχθεί το Χρώμα Pantone της χρονιάς 2012. Οι κορυφαίοι δημιουργοί της χρωματικής παλέτας που επιβάλλει τις διεθνείς τάσεις στο χρώμα της κάθε χρονιάς, δηλαδή η Pantone, έγραψαν ότι το χρώμα αυτό είναι “… σοφιστικέ αλλά ταυτόχρονα δραματικό και σαγηνευτικό”.

Παρ’ όλα αυτά το χρώμα του 2022 από την pantone είναι το αχνογάλαζο Very Peri

“Θυμίζει την ακτινοβόλο αποχρώση του ηλιοβασιλέματος, το Tangerine Tango παντρεύει την ζωηρότητα και την έκρηξη της αδρεναλίνης του κόκκινου με τη φιλικότητα και τη ζεστασιά του κίτρινου, για να σχηματίσουν μια υψηλής ορατότητας, μαγνητική απόχρωση που παράγει θερμότητα και ενέργεια“.

Ποιος διαλέγει το χρώμα της χρονιάς

Η απάντηση είναι: η Pantone. Το σύστημα χρωμάτων Pantone είναι το πιο σημαντικό σύστημα αντιστοίχισης χρωμάτων στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1963 για να λύσει το πρόβλημα της περίπλοκης αντιστοίχισης χρωμάτων στη βιομηχανία εκτύπωσης.

Αμέσως μετά, η Pantone έγινε ο ευκολότερος και απλούστερος τρόπος ταξινόμησης, επικοινωνίας και αντιστοίχισης χρωμάτων, με τη χρήση ενός καταλόγου χρωμάτων που γινόταν όλο και περισσότερο η νέα κοινή γλώσσα συνεννόησης για το χρώμα, διεθνώς.

Σε κάθε χρώμα, σε κάθε τόνο και απόχρωση, η Pantone έδωσε ένα αριθμό για να το ταξινομήσει. Έκτοτε, η Pantone είναι το βασικό σύστημα αντιστοίχισης χρωμάτων όχι μόνο για τη βιομηχανία σχεδιασμού αλλά και για κατασκευαστές χρωμάτων, υφασμάτων και πλαστικών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η Pantone επιλέγει το χρώμα της χρονιάς, επηρρεάζοντας τη βιομηχανία της μόδας, της διακόσμησης και όλες τις τάσεις design & life style διεθνώς.

Το σύστημα χρωμάτων Pantone προσφέρει μια συλλογή εργαλείων για σχεδιαστές και εμπόρους που διευκολύνει τη μεταφορά εμπνεύσεων χρώματος από δείγματα σε υπολογιστές και σε εκτύπωση. Η Pantone προσφέρει επίσης συστήματα για μόδα και σχεδιασμό προϊόντων.

Το Pantone Color Institute μελετά τις χρωματικές τάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να αποφασίσει για το χρώμα της χρονιάς. Λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές της κοινωνίας: μόδα, μάρκετινγκ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και πολιτική. 

Το πρώτο Χρώμα της Χρονιάς (Color Of Year – COY) επιλέχθηκε το 2000, αλλά μόλις το 2007 η πρόβλεψη της χρωματικής τάσης απέκτησε σημαντική επιρροή στα trends της μόδας και της διακόσμησης. Σήμερα, όταν ανακοινώνεται -συνήθως στα μέσα Δεκέμβρη- το χρώμα της χρονιάς μία τεράστια βιομηχανία φουλάρει μηχανές για να το υποστηρίξει.

Φέτος η αντίστοιχη ανακοίνωση του χρώματος Very Peri για το 2022 γιορτάστηκε στην εκθαμβωτική γκαλερί τέχνης, ARTECH House στη Νέα Υόρκη, που πρόσφερε ακόμη και μια ειδική αίθουσα Non-Fungible Token (μη ανταλλάξιμων διακριτικών). Η καλλιτέχνης Ceci Johnson δημιούργησε ένα σύνολο έργων τέχνης, για να αισθάνονται οι επισκέπτες βυθισμένοι στην αύρα και την ιδιαίτερη διάθεση αυτής της απόχρωσης, που συμβολίζει την κυρίαρχη ανάγκη όλων για γαλήνη και ασφάλεια.