Fintech: Το ψηφιακό μέλλον στις συναλλαγές

Το Fintech είναι η νέα τάση συναλλαγών που επικρατεί πλέον σε όλο τον πλανήτη

Όλο και συχνότερα συνειδητοποιούμε πια πως η Πανδημία και τα …διεθνή κλειδώματα που επέφερε για εκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη, επιτάχυναν την εισβολή της τεχνολογίας και το Fintech στη ζωή μας.

Και ως ένα βαθμό ευτυχώς που συνέβη αυτό. Οι υπάρχουσες υποδομές έσυραν αναγκαστικά και τους πλέον δύσπιστους στις ανέπαφες πληρωμές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ψηφιακή διαχείριση λογαριασμών.

To μέλλον και οι αχρήματες κοινωνίες

Πίσω από όλα αυτά όμως διαμορφώνεται μία νέα κοινωνική συνθήκη: οι αχρήματες κοινωνίες. Η απτή εικόνα του νομίσματος τείνει να εκλείψει και οι συναλλαγές γίνονται με άυλους ηλεκτρονικούς τρόπους. Οπότε μία νέα “βιομηχανία” ηλεκτρονικού χρήματος αρχίζει να μεσουρανεί.

Το Fintech θεωρείται προϊόν μίξης τεχνολογίας και συναλλαγών

Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργούνται ανά τον πλανήτη για το λεγόμενο Fintech, ένα υβριδικό προϊόν μίξης τεχνολογίας και συστήματος συναλλαγών. Στο παιχνίδι μπήκαν ήδη τα έξυπνα κινητά μας, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κυρίως η ανάγκη όλων μας να μην εξαρτάται η διαχείριση των οικονομικών μας συναλλαγών από τη φυσική μας παρουσία στις ουρές των Τραπεζικών καταστημάτων.

Η υπόθεση έπαψε ήδη να αφορά μόνο επιχειρήσεις Τεχνολογίας και Τράπεζες. Οι δύο τομείς αλληλεπιδρούν χρόνια και αναπτύσσουν τεχνολογίες που οδήγησαν σε γνωστές συμπράξεις και εφαρμογές όπως αυτές που ξέρουμε ήδη μεταξύ Uber και Spotify, Apple και Mastercard, Amazon και American Express.

Ψηφιακές Συναλλαγές και Fintech Υπηρεσίες

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, που εκτιμούν ότι η χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών συναλλαγής είναι μια φυσική μετατόπιση των σύγχρονων ανθρώπων στον ψηφιακό κόσμο. Άλλωστε, οι έρευνες καταγράφουν ότι οι Fintech χρήστες (ηλικίας από 18-55 συνήθως) είναι άνθρωποι με ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, ένας στους τρεις ενεργούς χρήστες του διαδικτύου (ποσοστό 33%) αποτέλεσε και χρήστη Fintech υπηρεσιών.

Το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης στους ενεργούς χρήστες του διαδικτύου παρατηρήθηκε στην Κίνα (αναδυόμενη αγορά), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο (ανεπτυγμένη αγορά) είχε τη μεγαλύτερη διείσδυση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο βαθμός χρήσης των Fintech αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη σε προηγούμενες έρευνες (διπλασιασμός της χρήσης μεταξύ 2016¬2017), καθώς και την εξοικείωση που παρουσιάζουν οι χρήστες σε παρεμφερή τεχνολογικά συστήματα, όπως είναι τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, η χρήση των smartphones, κ.ο.κ.