2024: Κορυφαίες τάσεις ευεξίας – Σεμαγλουτίδη και στροφή στην επιστήμη

Το 2024 φέρνει στροφή στον επιστημονικό λόγο και ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων, όπως διαβλέπουν ειδήμονες από τα πεδία της υγείας και της ευεξίας (wellness), σύμφωνα με άρθρο στο CBS News.

Παράλληλα, τάσεις που κυριάρχησαν κατά το 2023 όπως η επιδίωξη της μακροζωίας, οι φαρμακευτικές λύσεις κατά της παχυσαρκίας και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, θα κινηθούν ανοδικά και το 2024.

1. 2024 με το κύμα της σεμαγλουτίδης

Η σεμαγλουτίδη, το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, έφερε επανάσταση και έγινε ανάρπαστο -ακόμα και από ομάδες που έτρεξαν να το προμηθευτούν για τους λάθος λόγους.

Η μάχη κατά των σοβαρών προβλημάτων βάρους ενισχύθηκε από επιπλέον «όπλα» όπως η λιραγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των οποίων έχουν εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για μη φαρμακευτικές λύσεις με αντίστοιχη δράση, όπως συμπληρώματα βερβερίνης, ένα αλκαλοειδές που εντοπίζεται σε διάφορα φυτά όπως η βαρβέρια (οξυάκανθος) και ο κουρκουμάς των δέντρων και κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος ως μια φυσική θεραπεία αδυνατίσματος που κάνει θαύματα.

Κορυφαίες τάσεις ευεξίας για το 2024 - Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Frank Jaksch, διευθύνοντα σύμβουλο της νεοσύστατης εταιρείας βιοενεργών συστατικών Ayana Bio, η δημοτικότητα των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας θα διαμορφώσει νέες τάσεις και στην αγορά ποτών, τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων, αλλά και μια νέα κουλτούρα στις επιχειρήσεις εστίασης και αλυσίδες fast-food, με την προώθηση μικρότερων μερίδων και επιλογή πιο υγιεινών συστατικών.

Τέλος, διακρίνεται μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη φροντίδα του σώματος μετά την επικράτηση του body positivity το περασμένο έτος, με δημοσκοπήσεις όπως αυτή των Forbes Health/OnePoll να δείχνουν ως κορυφαία προτεραιότητα για το 2024 τη σωματική υγεία  και την ενίσχυσή της μέσω της γυμναστικής.

2. Νέα άνοδος της τεχνολογίας

Αύξηση στη ζήτηση για wearables εκτιμούν οι ειδικοί, με τα ηλεκτρονικά gadgets που μετρούν δείκτες όπως η άσκηση, ο ύπνος και μεταβλητές υγείας να περνούν σε νέα εποχή. «Τα wearables και τα smart watches θα εξελιχθούν πέρα από την απλή παρακολούθηση και να ενισχυθούν με νέα λειτουργικά χαρακτηριστικά που θα προειδοποιούν για θέματα υγείας πριν γίνουν σοβαρά προβλήματα» εκτιμά η Christine Lemke, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας δεδομένων υγείας Evidation, προσθέτοντας ότι η χρήση τους θα έχει λάβει χαρακτήρα πρόληψης.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ήδη αξιοποιείται σε τεχνολογικά προϊόντα υγείας, θα έχει ακόμα ισχυρότερο ρόλο το νέο έτος, λαμβάνοντας επί παραδείγματι, τον ρόλο ιατρού για δεύτερη ιατρική γνώμη.

3. Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες

Αν και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης θα είναι παρόν και το 2024, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα στραφούν σε προϊόντα και μεθόδους ευεξίας που θα υποστηρίζονται από κλινικές μελέτες και έρευνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της επιχειρηματικής σύμπραξης Mindbody + ClassPass, η έκθεση της οποίας αναφέρει ότι «οι καταναλωτές θα είναι όλο και πιο ενημερωμένοι σχετικά με το τι χρησιμοποιούν στο σώμα τους και ποιον ακούνε για συμβουλές, δίνοντας προτεραιότητα στην έρευνα και την εμπειρογνωμοσύνη».

Η Nicholette Leanza, κλινικός σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας LifeStance Health, προβλέπει αντίστοιχη καταναλωτική στάση και στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μετά το πλήθος ερευνών που ανέδειξαν τον αρνητικό τους αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, πρωτίστως των νέων που αποτελούν και βασικούς χρήστες τους.

4. Έντονο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές σχέσεις

Από ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες έως την αθρόα συμμετοχή σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, οι ειδικοί διακρίνουν μια έντονη επιθυμία για σύνδεση το νέο έτος, μια ανάγκη θεραπείας του ψυχικού τραύματος που άφησε η πανδημία και τα απόνερά της.

«Οι κοινωνικές δραστηριότητες χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης από ό,τι στο παρελθόν» αναφέρει ο Bob Wright, διευθυντής του κέντρου ευεξίας Hilton Head Health, υπενθυμίζοντας τις επιπτώσεις της απομόνωσης στη σωματική και ψυχική υγεία, οι οποίες έγιναν κοινό βίωμα για πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά την αυξανόμενη ζήτηση για δια ζώσης συνεδρίες ψυχοθεραπείας, φαίνεται πως η αυξητική τάση οφείλεται στους νέους της γενιάς Ζ σύμφωνα με τη Leanza, μια μετατόπιση «που αντανακλά την επιθυμία για πιο αυθεντικές και ενδιαφέρουσες θεραπευτικές εμπειρίες, αξιοποιώντας τα οφέλη των αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο».

5. Αναζήτηση της μακροζωίας

Έντονο θα παραμείνει το ενδιαφέρον και το 2024 για επιλογές υγείας που μπορούν να προσθέσουν ποιοτικά χρόνια ζωής στο προσδόκιμο όπως τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, ο καλός και επαρκής ύπνος και η φροντίδα για την υγεία -και το μικροβίωμα κατ’ επέκταση- του εντέρου.

«Ορισμένες από τις νέες τάσεις που θα δούμε θα υπάγονται στα πεδία της μακροζωίας και της αυτοφροντίδας» σχολιάζει ο φυσίατρος David Chesworth, και συμπληρώνει πως «σε γενικές γραμμές, η έννοια της μακροζωίας ήταν και παραμένει ένα γενικότερο “καυτό” θέμα. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις (προαναφερθείσες) τάσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί λόγω αυτού».

Στη διατροφή και τον ύπνο προστίθεται η σωματική άσκηση ως μέσο επίτευξης της μακροβιότητας, όπως και πρωτοποριακές μέθοδοι περιποίησης του σώματος για την αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις, όπως οι παγωμένες βουτιές.

Η ξεκούραση και η αποκατάσταση εισέρχονται ακόμη και στην ταξιδιωτική βιομηχανία με τον «τουρισμό ευεξίας», με «όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν ταξίδια που επικεντρώνονται σε πράγματα όπως η γιόγκα, οι τεχνικές αναπνοής, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η αναψυχή, η αυτοφροντίδα, η αξιοπρεπής γήρανση και η ενασχόληση με χαρούμενες και απαλλαγμένες από το άγχος δραστηριότητες», κατέληξε ο Chesworth, κλείνοντας τις εκτιμήσεις για το νέο έτος στο άρθρο του CBS News.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: