100 χρόνια Νέα Φιλαδέλφεια και ΑΕΚ – Το σήμα με τα τέσσερα τοπόσημα για τον εορτασμό

Το σήμα για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της πόλης για τη Νέα Φιλαδέλφεια, που συμπίπτει με την ίδρυση της ΑΕΚ, παρουσίασε χθες ο Δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου.

Το εικαστικό περιλαμβάνει τέσσερα τοπόσημα της περιοχής και συγκεκριμένα: την Αγία Ευφημία από τη Νέα Χαλκηδόνα, το μύλο από τη λίμνη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και στην εικόνα υπάρχει ένα ποτάμι, που παραπέμπει στον Κηφισό και τον Ποδονίφτη που διασχίζουν την πόλη.

Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: “Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, πόλεις προσφυγικές, μπαίνουν φέτος στον δεύτερο αιώνα της ιστορίας και της ύπαρξής τους.

Ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων θα έχει τετραετή διάρκεια, από το 2024 έως το 2027, διότι, όπως είναι γνωστό, η Νέα Φιλαδέλφεια ξεκίνησε να οικοδομείται το 1924 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η οικοδόμηση της ολοκληρώθηκε το 1927 με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων μικρασιατικής καταγωγής μετά την φωτιά που ξέσπασε στις προσφυγικές παράγκες της περιοχής των Αμπελόκηπων. Την ίδια περίπου χρονική περίοδο κατοικήθηκε και η Νέα Χαλκηδόνα.

Διαβάστε επίσης: 13 Απριλίου 1924: Ξεκινά η ιστορία της ΑΕΚ, της ομάδας που όταν παίζει θυμίζει την ιστορία της

Παράλληλα με την ίδρυση της Νέας Φιλαδέλφειας, την ίδια χρονιά το 1924, έχουμε και την ίδρυση της ομάδας της πόλης μας, της ΑΕΚ. Είναι λοιπόν διπλή η επέτειος που βιώνουμε φέτος. Στα πλαίσια αυτής της σημαντικής συγκυρίας προγραμματίζουμε ως δημοτική αρχή σε συνεργασία με πολιτιστικούς και άλλους φορείς αλλά και με την πολιτεία, σειρά εκδηλώσεων που θα αναδείξουν την ιστορική διαδρομή της πόλης αλλά και τη σύγχρονη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.

Η δημοτική αρχή ανέθεσε στην επιχείρηση τυπογραφικών εργασιών του συμπολίτη μας κ. Πατζόγλου  και στην κ. Εξάρχου, που συνεργάζεται με αυτήν, να φιλοτεχνήσουν το επετειακό σήμα της περιόδου 2024-2027, το οποίο και παρουσιάζουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το σήμα περιλαμβάνει την Αγία Ευφημία από τη Νέα Χαλκηδόνα, τον μύλο από τη λίμνη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και ενδεικτικά ποτάμι, που παραπέμπει στον Κηφισό και τον Ποδονίφτη που διασχίζουν την πόλη μας“.