e-neaionia.gr Tο Ψηφιακό στέκι της πόλης

Ψηφιακή πλατφόρμα συνδέει τα χωράφια με το τραπέζι μας – Εφαρμογή από παρέα φοιτητών

Μια ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να διαθέτουν απευθείας από το χωράφι και με ένα μόνο κλικ τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, έφτιαξαν πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης καταναλωτών με τοπικούς παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα farmit.gr, με την οποία οι φοιτητές συμμετείχαν στον τελικό του διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα

Με την πλατφόρμα αυτή δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές ν’ αγοράσουν φρέσκα τοπικά προϊόντα, επιλέγοντας είτε την κατ’ οίκον διανομή είτε την παραλαβή από το σημείο (π.χ. αγρόκτημα) του παραγωγού. Έτσι, οι παραγωγοί απολαμβάνουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε καταναλωτικό κοινό, με βιώσιμες/αξιοπρεπείς τιμές των προϊόντων τους, ενώ τους παρέχονται και προσαρμοσμένα δεδομένα από τις πωλήσεις τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί της, η πλατφόρμα «στηρίζει την εγχώρια οικονομία, ενισχύει τις ανέπαφες συναλλαγές (διαφάνεια και υγειονομική ασφάλεια) και συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης των τόνων τροφίμων, μέσω προσφοράς στις κοινωνικές δομές».

Μάλιστα, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 22χρονος φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης/Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Κατσακιώρης, μέλος της πενταμελούς ομάδας, η πλατφόρμα, αν και θα κάνει πρεμιέρα στο διαδίκτυο στις αρχές του 2022 έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον παραγωγών, καταναλωτών, αλλά και επενδυτών, «που ήδη δήλωσαν έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση και επέκταση της farmit.gr».

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της γης

Πέραν του Δημήτρη Κατσακιώρη, στην πενταμελή ομάδα της farmit.gr συμμετέχουν οι φοιτητές στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχανικών Οικονομίας Μαργαρίτα Φωτίου και Δημήτρης Τροβιάς, στο Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Φίλιππος Κουφόπουλος και στο Περιβάλλοντος η Έλενα Γιαννακοπούλου. Την καθοδήγηση της ομάδας ανέλαβε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Κίνιας.

«Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, που αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, ως νέα γενιά οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη διατήρησή του, αλλά και να επιχειρήσουμε την ανάπτυξη του», λέει ο Δημήτρης Κατσακιώρης, διευκρινίζοντας ότι «αυτή η σκέψη αποτέλεσε και τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή της εφαρμογής». Πρόσθεσε δε, ότι καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιδέας τους αποτέλεσε η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σημείωσε ότι «στα σχέδια της ομάδας είναι, μέσω της πλατφόρμας, να γίνουν και εξαγωγές».