Σύμπραξη κατασκευαστικών εταιριών για το Ιωνικό Κέντρο της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας

Με σύμπραξη δύο κατασκευαστικών κολοσσών θα φτιαχτεί στον Περισσό το Ιωνικό Κέντρο της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας. Το εγχείρημα, που στην αρχή της εβδομάδας εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση από κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής, έχει προϋπολογισμό που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ιωνικό Κέντρο εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 3.300 τετραγωνικών μέτρων και πρόκειται να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις, όπως: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας, με Εντευκτήριο, καθώς και Εστία Φιλοξενίας και Συγκεντρώσεων.

Η Περιφέρεια Αττικής με το συνολικό ποσό των 12.318.057 € συμβάλει στην υλοποίηση του συγκροτήματος που θα στεγάσει το Ιωνικό Κέντρο, στη Νέα Ιωνία, δίπλα στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι “ο χώρος θα μετασχηματιστεί σε “κιβωτό” για την διαφύλαξη και την προβολή της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και θα συνδυάζει την πίστη, την παιδεία, την ανάπτυξη, την προσφορά και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων το έργο είναι τεσσάρων επιπέδων. Θα έχει χώρο στάθμευσης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία Πλατείας και Πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο με συνολική επιφάνεια περίπου 4.560 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης θα κατασκευαστούν υποστρώματα, κανάλια συλλογής και απορροής ομβρίων υδάτων, ενώ θα τοποθετηθούν κατάλληλα φωτιστικά σώματα, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, θέσεις ποδηλάτων κ.λπ.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό μετά την αποσφράγιση των προσφορών και την κατακύρωση του αναδόχου, ανακοινώθηκε η σύμπραξη δύο κατασκευαστικών εταιριών: των ΕΚΤΕΡ και ΤΕΡΝΑ για την υλοποίηση από κοινού του Ιωνικού Κέντρου στη Νέα Ιωνία.

Ιωνικό Κέντρο: Η ανακοίνωση σύμπραξης για την κατασκευή

Το γεγονός επιβεβαίωσε η ΕΚΤΕΡ με ανακοίνωση που αναφέρει:

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό τη σύσταση της Κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ-ΕΚΤΕΡ (ΕΡΓΟ ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)» για την εκτέλεση του έργου «ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ». Κύριος του έργου είναι η ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΡΕΙΑ.
Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετέχει στην ανωτέρω Κοινοπραξία με ποσοστό 30%. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 29.427.863,85€ (πλέον ΦΠΑ 24%) και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους είκοσι επτά (27) μήνες.

Το έργο

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το Ιωνικό Κέντρο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Το «Ιωνικό Κέντρο», πρόκειται να φιλοξενήσει πολύτιμες, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, εγκαταστάσεις, όπως: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας, με Εντευκτήριο κατάλληλου μεγέθους, καθώς και Εστία Φιλοξενίας και Συγκεντρώσεων. Περιλαμβάνει το νέο σχεδιασμό του Πολιτιστικού Κέντρου ως Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας.
Το Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο αναπτύσσεται σε υπόγειους και υπέργειους χώρους., με συνολικό εμβαδόν χώρων περίπου 3.300 τ.μ. Το υποέργο έχει άμεση συσχέτιση με τα λοιπά υποέργα, δεδομένου ότι η εστία φιλοξενίας και συγκεντρώσεων είναι συμπληρωματική – υποστηρικτική δομή του συνεδριακού κέντρου, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που θα είναι σε ελεύθερη χρήση για τους πολίτες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 39,4 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 31,8 εκατ. ευρώ).
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 4 Οκτωβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης φτάνει τους 35 μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τότε το Ιωνικό Κέντρο θα μπορεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.