Στην εντατική ο Γιάννης Μαρκόπουλος – Η σχέση του μεγάλου συνθέτη με τη Νέα Ιωνία

Ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος είναι 84 ετών, εισήχθη σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στη θεραπεία του καρκίνου που πάσχει τον τελευταίο χρόνο.

Για την πορεία της υγείας του θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η σχέση του με τη Νέα Ιωνία

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία.

Το 1956 άρχισε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνέθετε για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον χορό.

Το 1963 βραβεύτηκε για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανέβηκαν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό.

Το 1967 επιβλήθηκε στην Ελλάδα η δικτατορία και ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναχώρησε για το Λονδίνο. Εκεί εμπλούτισε τις μουσικές του γνώσεις με την Αγγλίδα συνθέτρια Elisabeth Lutyens.

Παράλληλα ολοκλήρωσε τη μουσική τελετή Ιδού ο Νυμφίος, έργο που κρατά ανέκδοτο, εκτός ενός τμήματος, του περίφημου Ζάβαρα-κάτρα-νέμια, που αποτελεί ένα τα πιο διάσημα κομμάτια του. Την ίδια περίοδο γνωρίστηκε με τους συνθέτες Ιάννη Ξενάκη και Γιάννη Χρήστου και ήρθε σε επαφή με τα πλέον πρωτοποριακά μουσικά έργα.

Το 1969 επέστρεψε στην Αθήνα για να συμβάλει με τα έργα του στην πορεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δημιουργώντας μια νέα κίνηση για την τέχνη και τη χρησιμότητά της και αναζητώντας την βαθύτερη ενότητα του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Γιάννης Μαρκόπουλος: “Έλα μια μέρα να με δεις στη Νέα Ιωνία”

Η σχέση του Γιάννη Μαρκόπουλου υπήρξε ιδιαίτερη με τη Νέα Ιωνία από το 1981, που περιέλαβε στο Άλμπουμ “Ορίζοντες” το τραγούδι με τίτλο Νέα Ιωνία” . Ακολουθούν οι στίχοι που ερμήνευσε υπέροχα η σύζυγός του Βασιλική Λαβίνα

Στην Νότια την Αφρική
οι μαύροι που φεύγουν
και στην Ασία τα παιδιά
λες το ψωμί ψωμάκι
μού `πες θλιμμένος μια βραδιά
κι ακόμα τι γυρεύουν
οι άνθρωποι σε Παναμά
Καλκούτα, Ναγκασάκι

Μου `πες για τόπους μακρινούς
που δεν τους βάζει ο νους
και για την Ισπανία
Κι όμως δεν ήρθες να με δεις
στην Νέα Ιωνία

Είναι κοντά, πολύ κοντά
την βλέπεις με το μάτι
βγαίνεις απ’ τον ηλεκτρικό
στην στάση την δεκάτη
Ελα μια μέρα να με δεις
στην Νέα Ιωνία

Ελα μια μέρα και θα δεις
στην Νέα Ιωνία
παιδάκια να δουλεύουνε
πριν πάνε στα θρανία
Αν πρώτα καταφέρουμε
κάθε παιδί να παίζει
ύστερα βλέπουμε που λες
τι θέλουν οι Κινέζοι
κι ύστερα πες μου τι ζητάν
πέρα στην Ισπανία
μα μάθε πρώτα τι ζητάν
στην Νέα Ιωνία

Οι ευχές όλων μας τον συνοδεύουν!