Στα ύψη το burnout: Τι στρεσάρει γυναίκες, εφήβους, γενιά Ζ και millennials

Το burnout εξαιτίας του άγχους στη δουλειά βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ από την άνοιξη του 2021 έως σήμερα, σύμφωνα με νέα, διεθνή έρευνα του Future Forum.

Σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε περισσότερους από 10.200 εργαζόμενους σε έξι διαφορετικές χώρες – μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – το 42% απάντησε πως πάσχει από burnout, δηλαδή μακροχρόνια εξάντληση που συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον και που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας. Αυτός ο τύπος εξουθένωσης συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα. 

Το ποσοστό αποτελεί νέο ρεκόρ από τότε που το Future Forum άρχισε να σφυγμομετρεί την επαγγελματική εξουθένωση, τον Μάιο του 2021. Τότε, το 38% των εργαζομένων είχε αναφέρει πως πάσχει από burnout.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο κατηγορίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης από όλους τους άλλους: οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 30 ετών. 

Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται εξουθενωμένοι σε σύγκριση με το 40% των συναδέλφων τους ηλικίας 30 ετών και άνω, ενώ οι γυναίκες (46%) ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης από τους άνδρες (37%).

Τι στρεσάρει τη Gen Z και τους millennials;

Η Gen Z και οι νεότεροι millennials που εισήλθαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, φόβων για ύφεση και έντονων γεωπολιτικών συγκρούσεων, δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα επίπεδα άγχους είναι εξαιρετικά υψηλά για τους νέους που αισθάνονται ότι δεν έχουν έλεγχο ή σταθερότητα στην καριέρα τους. 

«Οι νεότεροι millennials και η Gen Z μεγάλωσαν με μεγάλη πίεση να πετύχουν υψηλές επιδόσεις, αλλά ξεκινούν την καριέρα τους σε ένα χαοτικό τοπίο με περιορισμένη αυτονομία και ελευθερία για να βρουν μια ουσιαστική, καλά αμειβόμενη δουλειά», σχολιάζει η ψυχολόγος Debbie Sorensen, θεωρώντας πως οι διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες για την επιστροφή στο γραφείο, οι αυξανόμενες απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων είναι επίσης βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επαγγελματική εξουθένωση.

Οι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να βιώνουν το άγχος των ενδεχόμενων απολύσεων, καθώς οι νεότεροι, λιγότερο έμπειροι υπάλληλοι είναι συχνά μεταξύ των πρώτων που μπαίνουν στο στόχαστρο για περικοπές θέσεων εργασίας, παρατηρεί ο Brian Elliott, εκτελεστικός διευθυντής του Future Forum.

Όλα αυτά οδηγούν την Gen Z και τους νέους millennials να είναι πιο αποστασιοποιημένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι από την καριέρα τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Gallup για το 2022, οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών «αποσυνδέονται» από τις δουλειές τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους εργαζόμενους μεγαλύτερων ηλικιών. 

Το χάσμα των δύο φύλων

Εδώ και χρόνια οι γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα burnout από τους άνδρες και το «χάσμα» έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019, αναφέρει η Gallup. 

Το φαινόμενο αποδίδεται στις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων: έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να προαχθούν σε σχέση με τους άνδρες, και περισσότερες πιθανότητες να επωμιστούν τις προκλήσεις μιας μονογονεϊκής οικογένειες, παράγοντες που συμβάλλουν στο burnout. 

Επιπλέον, γυναίκες είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μερικές από τις οποίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η φροντίδα ηλικιωμένων, έχουν γίνει «εξαιρετικά αγχωτικές» μετά την πανδημία, λέει η Sorensen. 

Ο Elliot επισημαίνει επίσης τα προβλήματα με τις υποδομές φροντίδας των παιδιών, ως έναν ακόμη παράγοντα που προκαλεί περισσότερο άγχος και απογοήτευση στις γυναίκες. «Η έλλειψη οικονομικά προσιτής και προσβάσιμης φροντίδας παιδιών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες, και όχι οι άνδρες, αναγκάζονται να παραιτηθούν ή να αλλάξουν δουλειά», προσθέτει.

Πηγή: CNBC

Διαβάστε ακόμη: Burnout: Το τεστ που δείχνει αν έχεις εργασιακό στρες