Ροβανιέμι: Το μαγικό χωριό του Άι Βασίλη

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που οφείλει να ξεπεράσει κάποιος μεγαλώνοντας, είναι η υπόθεση του Άι Βασίλη. Κι αυτό έχει τις δυσκολίες του, καθώς συμβιβάζεσαι με την ιδέα πως ο μαγικός τρόπος που εκπληρώνονταν οι επιθυμίες σου στα «χρόνια της αθωότητας» αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ή μήπως όχι;

Στην παγωμένη Λαπωνία υπάρχει ένας τόπος που μικροί και μεγάλοι συντηρούν (και ίσως ξαναζούν) κάθε χρόνο τον μύθο: το χωριό του Άι Βασίλη, το Ροβανιέμι. Πριν λίγες μέρες εκεί άρχισαν τα Pikku Joulu (μικρά Χριστούγεννα). Στην ουσία είναι καθημερινές ευκαιρίες γιορτής, καθώς η έννοια του «ρεβεγιόν» για τους Λάπωνες απλά δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το περιβόητο Santa Park, ένας παραμυθένιος τόπος όπου ο Άγιος Βασίλης απλώνει τα εργαστήρια με τα αεικίνητα ξωτικά του, τα ταχυδρομικά γραφεία του και τους χώρους όπου «σταθμεύει» έλκυθρο και ταράνδους.

Το Πάρκο του Αγίου είναι μια τεράστια σπηλιά, το άνοιγμα της οποίας διακοσμείται από πολύ εντυπωσιακά γλυπτά πάγου, που φωτίζονται εσωτερικά με πολύχρωμα φωτάκια, τα οποία εναλλάσσονται  μεταξύ τους. Στο εσωτερικό της σπηλιάς τα ομοιώματα των ταράνδων δίνουν το τόνο και την ατμόσφαιρα ενώ τριγύρω περιφέρονται σερβιτόροι ντυμένοι ως .. ξωτικά. 

Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στο Santa Park, είναι το τρενάκι των 4 εποχών που σε ταξιδεύει «μαγικά» στις εποχές του χρόνου.. Ξεκινάει από την άνοιξη, αναπαριστώντας τα ζώα και τη φύση που ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη, συνεχίζει με το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, για να καταλήξει στο χειμώνα, όπου όλα ασπρίζουν και παγώνουν.

Στο Santa Park, ο επισκέπτης συναντά ακόμη το ολοζώντανο εργαστήριο του Άη Βασίλη, όπου οι ξύλινοι νάνοι σε κινούμενες σκηνές, φτιάχνουν παιχνίδια, διακοσμούν το εργαστήριο και τραγουδούν τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, σε μια πολύ γιορτινή ατμόσφαιρα !!

Σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το Santa Park, βρίσκεται το περιβόητο Χωριό του Άη Βασίλη. Από μακριά ξεχωρίζουν απλώς τα πελώρια γλυπτά πάγου, που είναι το χαρακτηριστικό της περιοχής. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει το … Αγιοβασιλειάτικο Γραφείο, ένα πανέμορφο σπίτι, του οποίου η σκεπή είναι φωτισμένη με τη γιγαντοφωτογραφία του «ιδιοκτήτη». Τριγύρω ο χώρος βρίθει καταστημάτων με κάθε λογής αναμνηστικό. Τα περισσότερα στεγάζονται σε «χιονισμένα» κτήρια με τεράστια τζάκια στην είσοδο ενώ στους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν γιγάντιοι χιονάνθρωποι και τσουλήθρες από χιόνι και πάγο ή ιγκλού φωτισμένα.

Απόλαυση είναι η επίσκεψη στο Ταχυδρομείο του Άη Βασίλη, όπου μπορείς να αγοράσεις κάρτες, επιστολόχαρτα, γραμματόσημα με Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις. Οι ταχυδρόμοι του αγαπημένου Αγίου των παιδιών, σφραγίζουν πυρετωδώς με την επίσημη σφραγίδα, όλα τα γράμματα που ταχυδρομούνται από εκεί..

Ο στολισμός είναι διακριτικός και βασίζεται κυρίως στον φωτισμό , παρά στην πολυτέλεια. Άλλωστε, σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη η ημέρα διαρκεί το χειμώνα, μόνο περίπου δυόμισι ώρες και όλη η άλλη «ημέρα» είναι νύχτα.

Και καθώς στην πραγματικότητα ο τόπος του Αϊ Βασίλη δεν είναι ούτε μακρινός, ούτε απρόσιτος -απέχει μόλις τέσσερις ώρες με το αεροπλάνο- το παιδικό «όνειρο» μπορεί κάλλιστα να γίνει βίωμα και μία εμπειρία μοναδική για μία έστω φορά στη ζωή κάποιου που ονειρεύεται αυτόν τον προορισμό για τις γιορτές.