Το “Ραμαγιάνα” είναι ο τίτλος της θεατρικής παράστασης με αναφορά στο Ινδικό Έπος, που μοιάζει με την αρχαία ελληνική Οδύσσεια και έρχεται για λίγες παραστάσεις στη Νέα Ιωνία. Το έργο ανεβαίνει στην αίθουσα 3Α, Καποδιστρίου 106 Ν. ΙΩΝΙΑ στις 11 /12 / 18 / 25 / 26 Μαρτίου.
Η θεατρική ομάδα “Ρόδα” μέσα από τη νέα της παράσταση, δομεί τη γέφυρα ανάμεσα στο μύθο και το σήμερα αναδεικνύοντας τη σοφία που περικλείεται στο Ινδικό έπος της “Ραμαγιάνα” σχετικά με τη ζωή του ανθρώπου κάθε εποχής και γεωγραφίας.
30 ηθοποιοί ζωντανεύουν τους χαρακτήρες του Έπους μετά από μακρόχρονη προετοιμασία. Δημιουργούν μόνοι τους τα κοστούμια, σκηνικά, φωτισμό. Η παράσταση σε όλη την διάρκειά της πλαισιώνεται από ευρηματική ζωντανή μουσική. Ο κ. Πατερέλης, είναι ένας από τους κορυφαίους μουσικούς και μέλος της ομάδας.
Στο έπος, όπως και στις μέρες μας, η ισορροπία του κόσμου έχει διαταραχτεί. Μεθυσμένος απ’ τη δύναμή του, ο δαίμονας Ραβάνα κρατάει σε ομηρία τους ανθρώπους, χτυπώντας όποιον δεν του είναι αρεστός. Ο αθάνατος Ράμα πρέπει να πάρει ανθρώπινη μορφή για να καταστρέψει τους δαίμονες, με τη βοήθεια των αδελφών του και της πριγκίπισσας Σίτα, της ψυχής του.
Σαν την “Οδύσσεια”, η “Ραμαγιάνα” αφηγείται τις περιπέτειες του μυθικού πρίγκηπα πολεμιστή, Ράμα, που περιπλανιέται στα δάση της Ινδίας μέχρι να ξαναβρεί το χαμένο του βασίλειο. Σαν την “Ιλιάδα”, περιγράφει τις μάχες και τις περιπέτειες για την ανάκτηση μιας βασίλισσας, της Σίτα. Στο επίκεντρο είναι η μάχη που δίνει διαρκώς το Καλό ενάντια στο Κακό. Η λυρικότητα των στίχων ντύνει τις ιστορίες των ηρώων και δείχνει το δρόμο προς το Ιερό.
H “Ραμαγιάνα” προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση του Βισνού, του προεξάρχοντος Θεού του Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το Ντάρμα, την ίδια την Τάξη του Κόσμου. Έτσι, το έπος αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «ευαγγέλιο της λατρείας του Ράμα», και παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων και του θρησκευτικού υλικού που σχετίζεται με τον Ινδουισμό.