Πέτρινο Σχολείο Καλογρέζας: Τα ιστορικά εγκαίνια με το “ευγνωμονούμεν”

Ήταν 9 Απριλίου του 1952 όταν έγιναν τα ιστορικά εγκαίνια στο Πέτρινο Σχολείο Καλογρέζας. Ο τότε βασιλιάς Παύλος με τη βασίλισσα Φρειδερίκη κατέφτασαν με την κουστωδία τους στον προσφυγικό συνοικισμό, όπου είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου να τους υποδεχθεί.

Τα ιστορικά εγκαίνια στο Πέτρινο της
Καλογρέζας

Η στιγμή ήταν συγκινητική και ιστορική συνάμα, καθώς οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας έβλεπαν επιτέλους ένα όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα: τα παιδιά του αποκτούσαν το πρώτο ασφαλές σχολείο τους και η μάθηση, που θεωρούσαν προτεραιότητα για ένα καλύτερο μέλλον, έπαιρνε το χώρο που της άξιζε.

Εγκαίνια στο Πέτρινο Δημοτικό της Καλογρέζας

Η μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου Παναγιώτα Λουλούκου υποδέχτηκε με μία ανθοδέσμη το βασιλικό ζεύγος. Ο δάσκαλος της Στρατής Χατζηπαναγιώτης είχε γράψει ποίημα που απήγγειλε η μαθήτρια κατά την υποδοχή.

Εγκαίνια στο Πέτρινο Δημοτικό της Καλογρέζας

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον περίβολο του σχολείου. H συγκυρία γράφτηκε με σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες της εποχής.

Δημοσιεύματα για τα ιστορικά εγκαίνια στο Πέτρινο της Καλογρέζας

Μαθήτριες είχαν στοιχηθεί σχηματίζοντας την λέξη ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕΝ, αφού οι κάτοικοι ένιωθαν ευγνωμοσύνη για την ανέγερση του νέου πετρόκτιστου σχολείου που θα στέγαζε τα παιδιά τους σε έναν πιο ασφαλή και υγιεινό χώρο διδασκαλίας.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον περίβολο του σχολείου. Ήταν μια από τις λαμπρότερες στιγμές της Καλογρέζας που περιεγράφηκε με σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες της εποχής.

Τρία χρόνια αργότερα το σχολείο θα μετονομαστεί σε 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας με την υπ’ αριθμόν 52258/55 αποφάσεως Νομαρχίας Αττικής, ΦΕΚ 201/55 (τ.Β΄)

Το Ευρνωμονούμεν στο Πέτρινο σχολείο Καλογρέζας

Πολλά χρόνια μετά, το 2014 μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης του Πέτρινου, στο πλαίσιο δράσεων του πολιτιστικού προγράμματος «60+ χρόνια πέτρινο», δημιούργησαν ταινία με τίτλο «Η Ιστορία του Σχολείου μας».

Η ταινία βραβεύθηκε με το 1ο Μεγάλο Βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ). Η βράβευση έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 21 Νοεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το βραβείο παρέδωσε στα παιδιά ο συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Ευγένιος Τριβιζάς. Δείτε απόσπασμά της