Νέα Ιωνία: 100 χρόνια ιστορίας της πόλης σε εκδήλωση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, στις 7 το βράδυ στην  αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Νέας Ιωνίας, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού),  τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης στη Νέα Ιωνία, πραγματοποίησε την εκδήλωση «Η Νέα Ιωνία του χθες…  και του σήμερα…».

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, τονίζοντας ό,τι: «Σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας, 79 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα της 15ης Μαρτίου 1944, όταν δωσίλογοι και Γερμανοί, περικύκλωσαν την ιστορική συνοικία της Καλογρέζας και αφού επέλεξαν 22 παλικάρια, τα οδήγησαν στην παρακείμενη ρεματιά και τα εκτέλεσαν. Σήμερα αποδίδουμε τιμή στους νεκρούς του Μπλόκου και της Εθνικής Αντίστασης, ελπίζοντας ότι οι νέες γενιές, δεν θα ξαναζήσουν ανάλογα γεγονότα. Αιωνία η μνήμη τους».

Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου
Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ και η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, αναφερόμενοι στο Μπλόκο της Καλογρέζας και την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου παρουσίασε το Ιστορικό της πόλης και την διαδρομή της μέχρι σήμερα μέσα από 300 φωτογραφίες, όπου αναδείκνυε την πορεία που ακολούθησε η πόλη από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, αντιπαραβάλλοντας χαρακτηριστικά σημεία, κτίρια και τοποθεσίες πως ήταν πριν από 90, 80, 70 60 χρόνια και πως είναι σήμερα. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους μεγάλους να θυμηθούν τα μέρη που έζησαν και περπάτησαν και στους νεότερους να αναλογιστούν πως ήταν η πόλη πριν γεννηθούν.