e-neaionia

Νέα Ιωνία: Συγκλονιστικό αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης (βίντεο)

Μία υπέροχη βραδιά κι ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης χάρισε στους Κρήτες της Νέας Ιωνίας (και όχι μόνο) ο ομώνυμος τοπικός Σύλλογος. Η εκδήλωση- θεσμός έγινε και πάλι το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου, στη Νέα Ιωνία, μετά από διετή απουσία λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Με πρόλογο του προέδρου του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας Δημήτρη Πανταγιά ξεκίνησε η βραδιά, που είχε ιστορικές, λαογραφικές και μουσικοχορευτικές αναφορές.

Στην πλατεία Μακελαράκη, το γηπεδάκι γέμισε από κόσμο που καθηλώθηκε από τις αφηγήσεις στη γιαγαντοοθόνη για την ηρωική Μάχη της Κρήτης
Το παρόν έδωσαν η Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου και της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” Παναγιώτης Μανούρης, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” Χρήστος Κανλής, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Πανελλήνας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης και πλήθος κόσμου.

Τις ιστορικές αφηγήσεις πλαισίωσαν μουσικά και χορευτικά νέοι Κρήτες καλλιτέχνες και η ομάδα χορού του Συλλόγου με την καθοδήγηση του κορυφαίου δασκάλου Γιάννη Μεγαλακάκη.

Στα δρώμενα της βραδιάς προστέθηκε η επιβλητική αφήγηση των ιστορικών γεγονότων, με βίντεο που απεικόνιζαν τη Μάχη της Κρήτης και την σημασία της για τα σχέδια του Χίτλερ.
Ο Γιάννης Μεγαλακάκης παρουσίασε με τους χορευτές του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας, μία σειρά από ξακουστούς Κρητικούς χορούς.
Πέρα από τους χορούς όμως που άντεξαν στο χρόνο και παραδόθηκαν στις νέες γενιές, αναφορές έγιναν και σε σπάνιους χορούς του νησιού, που δύσκολα πλέον βλέπεις να χορεύονται.

Η βραδιά διανθίστηκε από σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Δήμου Νέας Ιωνίας και της πόλης.

Και το αφιέρωμα έκλεισε με ένα μικρό παραδοσιακό κέρασμα, δείγμα της ατόφιας φιλοξενίας των Κρητικών.