Μεγάλη Εβδομάδα: Οι συμβολισμοί του Θείου Πάθους

Η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί την σταδιακή κορύφωση του Θείου Δράματος και βρίθει συμβολισμών για τον Χριστιανισμό και την πορεία του ανθρώπου προς τη Θέωση.

Ψαλμοί, παραβολές και ύμνοι επιστρατεύονται από την Εκκλησία για να σηματοδοτήσουν τον τρόπο που η ανθρώπινη φύση κάνει την υπέρβασή της και ο Θεάνθρωπος οδηγείται στο Γολγοθά και την Σταύρωση για να συμβολίσει εν τέλει την Ανάσταση και την Ελπίδα.

Παρακάτω αναλύεται συνοπτικά ο συμβολισμός της κάθε μέρας
Μεγάλη Δευτέρα

Με την Μεγάλη Δευτέρα αρχίζουν τα Πάθη του Ιησού Χριστού. Η Εκκλησία μνημονεύει το θαύμα της «Ξηρανθείσης Συκής». Ο Ιησούς, δηλαδή, στον δρόμο του για την Ιερουσαλήμ είδε μία συκιά και θέλησε να φάει έναν από τους καρπούς της. Δυστυχώς όμως, το δέντρο δεν είχε ούτε ένα σύκο πάνω του. Τότε, ο Ιησούς την καταράστηκε και αυτή ξεράθηκε. Σε ένα συμβολικό πλαίσιο, η συκιά δείχνει την ανθρώπινη φύση. Έτσι, βλέπουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του προορισμό και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για τη ζωή του και για τη συμπεριφορά του απέναντι στον πλησίον του.

Μεγάλη Τρίτη

Την Τρίτη της Μεγάλης Εβδομάδας έχουμε την παραβολή των ταλάντων, των Δέκα Παρθένων, ενώ ψάλλεται και το τροπάριο της Κασσιανής. Πιο συγκεκριμένα, οι Δέκα Παρθένες μάς διδάσκουν να είμαστε γεμάτοι πίστη, προνοητικότητα και φιλανθρωπία. Η παραβολή των ταλάντων, σύμφωνα με την οποία ένας πλούσιος άρχοντας μοιράζει στους δούλους τα υπάρχοντά του και τάλαντα, έχει ιδιαίτερη σημασία: Τα τάλαντα συμβολίζουν τα χαρίσματα που προσφέρει ο Θεός στους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία πόσα διαθέτουμε, αλλά πώς τα χρησιμοποιούμε.

Μεγάλη Τετάρτη

Την Τετάρτη της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο, Παράλληλα, η ημέρα αυτή αναφέρεται και στην προδοσία του Ιούδα. Επίσης, ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Σύμφωνα με τις Γραφές, την Μεγάλη Τετάρτη τα Πάθη του Χριστού συνεχίζονται, καθώς εκείνος βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, στο σπίτι του Φαρισαίου. Στην πόλη, λοιπόν, ζούσε μια γυναίκα γνωστή ως αμαρτωλή. Όταν η γυναίκα έφθασε στο σπίτι του Φαρισαίου, μεταμέλησε μπροστά στον Ιησού κλαίγοντας με λυγμούς. Την ίδια μέρα, ο Ιούδας θα ενημερώσει τους Εβραίους για την πράξη που θα κάνει ζητώντας τα 30 αργύρια.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Πέμπτη της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, η προσευχή στην Γεσθημανή, η σύλληψη του Ιησού, η ανάκριση από τον Άννα, η άρνηση του Πέτρου και η καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

Το Πρωί αυτής της μέρας τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ψάλλεται η Ακολουθία των Παθών, η οποία περιλαμβάνει 12 Ευαγγέλια, όπου εξιστορείται το Μέγα Πάθος, με κορύφωση τη Σταύρωση . Τη συγκεκριμένη μέρα, ο Ιησούς, ξέροντας ότι έχει προδοθεί θα προσευχηθεί ως Θεός και συνάμα ως άνθρωπος που φοβάται, καθώς σε μία στιγμή αγωνίας λέει τη φράση: «Απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο».

Μεγάλη Παρασκευή

Η Παρασκευή της Μεγάλης Εβδομάδας είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα της ίδιας μέρας.

Στην Εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή ψάλλεται η Ακολουθία των Ωρών, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου σε όλη την Ελλάδα και ακολουθεί ο Επιτάφιος Θρήνος. Σύμφωνα με τις Γραφές στις 3:00 το μεσημέρι παραδίδεται το πνεύμα του Μεσία φωνάζοντας «Τετέλεσται».

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ. Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η “Ακολουθία των Παθών”.

Μεγάλο Σάββατο

Την ημέρα εκείνη οι Μυροφόρες αντικρίζουν άδειο τον τάφο του Χριστού και διαδίδουν παντού το νέο. Το πρωί ψάλλεται η λειτουργία του Αγίου Βασιλείου και το βράδυ γίνεται η Ανάσταση. Την ώρα που οι ιερείς ψέλνουν το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», μεταφέρουν στους πιστούς το μήνυμα ότι ο Χριστός φέρνει στον κόσμο το δώρο του φωτός και της ατελεύτητης ζωής. Οι πιστοί ανά τον κόσμο ανάβουν την λαμπάδα του Πάσχα, ένα μεγάλο κερί που συμβολίζει τον Χριστό, φωτίζοντας το σκοτάδι της νύχτας και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα, τελείται μέσα σε ένα χαρμόσυνο κλίμα ο Εσπερινός της Αγάπης, ενώ μοιράζονται φύλλα δάφνης, που συμβολίζουν τη νίκη του Θεανθρώπου απέναντι στον θάνατο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των καθημερινών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.