Μία αχτίδα ανθρωπιάς στο Γαλάτσι: Εθελοντές περιέθαλψαν 230 πυρόπληκτα ζώα

“Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση. Όποια κι αν είναι η ερώτηση” έλεγε ο Αντρέ Μπρετόν και το ρητό του βρήκε θαυμάσια εφαρμογή σε αυτή την τραγική συγκυρία με τις φωτιές στην Αττική. Την ώρα που η Πάρνηθα, η Φυλή και οι γύρω περιοχές παραδίδονταν στην πυρά, κάποιοι άνθρωποι αθόρυβα και ουσιαστικά αποφάσισαν να βοηθήσουν τα πιο ανίσχυρα θύματα αυτής της καταστροφής: τα ζώα.

Όχι πως οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη βοήθειας. Αλίμονο. Όμως, όσο να πεις, το σύστημα οργάνωσης του κράτους εκείνους βάζει στο επίκεντρο. Τα ζώα ωστόσο, είναι τα συνήθη αθώα θύματα κάθε φυσικής καταστροφής.

Στο Γαλάτσι λοιπόν, δεκάδες εθελοντές συντονίστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά. Βρήκαν χώρο φιλοξενίας για τα ζώα που σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, φώναξαν κτηνιάτρους και έστησαν πρόχειρα χειρουργεία, μάζεψαν εξοπλισμό και τροφές και …έκαναν ένα μικρό θαύμα.

Η σημερινή τους ανακοίνωση, κείμενο με διαύγεια και χωρίς κομπασμούς, αναφέρει με περιεκτικό ύφος και συμπυκνωμένα νοήματα τί ακριβώς έκαναν (ακολουθεί παρακάτω). Πίσω από τις λέξεις όμως, κρύβεται το άχθος ενός επίπονου αγώνα. Έτσι συμβαίνει συνήθως, όταν χρειάζεται να φτιάξεις ένα “κοινωνικό δρόμο” εθελοντικής προσφοράς, που πρωτοπορεί και δεν περιμένει από τους “αρμόδιους” ή τους “αναρμόδιους“.

Οι εθελοντές στο Γαλάτσι λειτούργησαν με τη βοήθεια της ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας)  μιας ομάδας φιλόζωων κτηνιάτρων, που παρείχε αφιλοκερδή περίθαλψη στα πυρόπληκτα ζώα. Η οργάνωση αυτή λειτουργεί πανελλαδικά και αγωνίζεται να βοηθήσει ουσιαστικά το δίκαιο, την καλή υγεία και τη θέση των ζώων στην ελληνική κοινωνία.

Η ανακοίνωση από το σταθμό πυρόπληκτων ζώων στο Γαλάτσι

Έως σήμερα 25 Αυγούστου και ώρα 09:30 έχουν καταγραφεί 231 ζώα.

👉🏻 Έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και κλινικές εντός Αττικής 33 ζώα, 192 βρίσκονται στον σταθμό και 6 έχουν επανενωθεί με τους κηδεμόνες τους.

👉🏻Τις επόμενες ώρες θα ανεβάσουμε τα ζώα που δεν έχουν καταγράφει μέχρι στιγμής ως επιβεβαιωμένα αδέσποτα των περιοχών που περισυλλέγησαν προκειμένου να διευκολύνουμε την ταυτοποίηση τους από τους κηδεμόνες τους.

👉🏻 Όσοι ενδιαφέρεστε να φιλοξενήσετε υπεύθυνα ένα ζώο παρακαλούμε να προσέλθετε στον σταθμό μέχρι την Κυριακή.

Προς το παρόν:

👉🏼Χρειαζόμαστε εθελοντές για καθαριότητες ΚΑΙ ΜΟΝΟ στον χώρο του Παλαί για την βάρδια των 08:30-12:00. Οι ώρες των βαρδιών που αναγράφουμε είναι συγκεκριμένες και πρέπει να τηρούνται από όλους μας για να μην υπάρχει πολύς κόσμος στον χώρο.

👉🏼Δεν χρειαζόμαστε γενικά εθελοντές σε κάποιο άλλο πόστο. Οι ανάγκες μας έχουν καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους αλλά αν υπάρξουν νέες θα ανεβαίνουν εδώ.

⚠️ Αν τα μέτωπα δεν αναζωπυρωθούν ο σταθμός ΔΕΝ θα δεχθεί νέα ζώα με εξαίρεση όσα είναι τραυματισμένα.

Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας και όλους εσάς που μας στηρίζετε. Το νιώθουμε ότι είστε δίπλα μας και είμαστε απέραντα ευγνώμονες για αυτό 🙏🏻