Λαχταριστή συνταγή για lava cake ή σουφλέ σοκολάτας – Όπως το φτιάχνουν οι Γάλλοι

Το λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας ή αλλιώς lava cake είναι μια από τις πιο αγαπημένες γλυκές συνταγές παγκοσμίως.

Οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες, οι εμπνευστές του αγαπημένου επιδόρπιου, αποκαλούν το γνωστό σουφλέ, «Μουελέ», που σημαίνει υδαρές, μαλακό. Η ρευστή «καρδιά» του λαχταριστού lava cake, που ξεχειλίζει αφού κόψουμε την πρώτη μπουκιά, είναι η λεπτομέρεια που το ξεχωρίζει από ένα απλό κέικ σοκολάτας και το καθιστά ακαταμάχητο.

Αυτό το κέικ είναι ιδανικό για να ακολουθήσει ένα λαχταριστό γεύμα σε ένα τραπέζι και να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους, καθώς είναι απλό στην παρασκευή, γρήγορο, αλλά συνάμα πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο.

Η συγκεκριμένη συνταγή για lava cake του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου θα σας λύσει τα χέρια!

Υλικά
100 γρ. ανάλατο βούτυρο
150 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα (60% κακάο)
2 αυγά
4 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
πρέζα αλάτι
παγωτό βανίλια, για σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων προσθέτουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 60 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχει λιώσει πλήρως η σοκολάτα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα μας. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το μίγμα βουτύρου στα χτυπημένα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το εκχύλισμα βανίλιας, μια πρέζα αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν
Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μίγμα μέχρι να γεμίσουν τα ¾. Τοποθετούμε τα φορμάκια στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 9 λεπτά στους 200°C στον αέρα για να έχουμε σταθεροποιημένα πλαϊνά και υγρό κέντρο.
Με ένα μαχαίρι βουτύρου περνάμε απαλά τα τοιχώματα του lava cake και το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο. Σερβίρετε αμέσως με παγωτό και με τρίμματα σοκολάτας.