Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Τιμόθεος Ματθαιάκης

Η Νέα Ιωνία θυμάται και τιμά τον πρώτο Μητροπολίτη της, Τιμόθεο Ματθαιάκη

Τιμητική εκδήλωση μνήμης του πρώτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κυρού Τιμόθεου Ματθαιάκη θα γίνει την Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου στην Νέα Ιωνία.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ θα τελέσει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκδημία του μακαριστού Τιμοθέου (Ματθαιάκη).

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού τιμητική εκδήλωση με ομιλία και προβολή φωτογραφικού υλικού για τον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Τιμόθεο.

“Παρακαλείσθε να προσέλθετε για να ενώσουμε τίς προσευχές μας υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Τιμοθέου και να τιμήσουμε τον πρώτο Ποιμενάρχη της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος οραματίστηκε και πέτυχε την οργάνωση και προκοπή της Ιεράς Μητροπόλεως, προσφέροντας τον εαυτό του για την πνευματική οικοδομή του ποιμνίου του.”, αναφέρει η σχετική πρόσκληση.

Η ζωή και το έργο του Τιμόθεου Ματθαιάκη στη Νέα Ιωνία

Ο κατά κόσμον Σταύρος Ματθαιάκης εξελέγη στις 22 Μάιου 1974 πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και ενθρονίστηκε στις 2 Ιουνίου 1974. Καταγόταν από εξαιρετικά θεοσεβούμενη οικογένεια της Κρήτης που έδωσε 3 Αρχιερείς στην εκκλησία. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη χειροτονία του παρόντας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος, που τον ονόμασε Τιμόθεο.

Ο αείμνηστος Τιμόθεος Ματθαιάκης εργάστηκε με ζήλο για την νεοσύστατη Μητρόπολή του. Νωρίτερα υπήρξε κατηχητής και Ιεροκήρυκας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερουπόλεως Ν. Ιωνίας, πλησίον του μακαριστού πρόσφυγα Επισκόπου Πατάρων Μελετίου, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου, τότε, Ν. Ιωνίας.

Σε όλη την θητεία του κυρίαρχο μέλλημά του ήταν η ενίσχυση και η ανακούφιση των προσφύγων, που σταθερά οικοδομούσαν νέα ζωή στην πόλη μας, μέσα από το δράμα ενός ξεριζωμού. Ο αείδημος Τιμόθεος έφτιαξε στη Νέα Ιωνία Ναούς, Επισκοπείο και Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, χειροτόνησε νέους Ιερείς, ίδρυσε Χριστιανικούς Ομίλους Νέων και Νεανίδων και υπηρετησε τρυφερά και στοργικά το Ποίμνιο του ως Πατέρας και Επίσκοπος συνάμα.

Χαρισματικός Ιεράρχης και προσωπικότητα που διακρινόταν για την ευγένεια, την ιεροπρέπεια, το ήθος και το εκκλησιαστικό του φρόνημα, αγάπησε τη Νέα Ιωνία και εκείνη από ένστικτο και γνώση του επέστρεφε διαρκώς σεβασμό και τιμές. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1992 ο Μητροπολίτης Τιμόθεος αναχώρησε για το Μεγάλο ταξίδι της Αιωνιότητος.