Εύκολη και νόστιμη συνταγή για μοναστηριακή φανουρόπιτα με 9 υλικά και χωρίς μίξερ

Ακόμη και αν η ιστορία δεν τεκμηριώνει τις δοξασίες για τη Φανουρόπιτα, έχουμε εθιμικούς και γαστρονομικούς λόγους για να φτιάξουμε αυτό το πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό. Είναι το γλύκισμα που η θρησκευτική παράδοση θέλει να αφιερώνεται στη σκληρή μητέρα του ομώνυμου Αγίου.

Έτσι, ανήμερα της γιορτής στις 27 Αυγούστου οι πιστές έφτιαχναν την πίτα και την μοίραζαν για να ευχαριστήσουν τον προσηνή Άγιο Φανούριο, που κατά μία δοξασία βοηθούσε να βρουν ό,τι έχαναν κατά καιρούς στα σπίτια τους.

Από τις πλέον γνωστές συνταγές είναι η μοναστηριακή φανουρόπιτα που φτιάχνεται χωρίς μίξερ και με 9 μόλις απλά υλικά.

Υλικά για τη Φανουρόπιτα

φαρίνα – 500 γρ.
κανέλα – 1 κ. της σούπας
ζάχαρη – 300 γρ.
καλαμποκέλαιο – 350 ml
κονιάκ – 50 ml
βανίλια – 2 καψουλάκια
Ξύσμα από πορτοκάλι – 1 πορτοκάλι
σιρόπι – 200 ml (από οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού)
νερό ζεστό – 250 ml

Προετοιμασία:

Βάζουμε τα υλικά όλα μαζί σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό νερό μέχρι να γίνει το μείγμα ένας ρευστός χυλός. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι Νο 28-30 και ρίχνουμε το μείγμα μέσα.

Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και την ψήνουμε για περίπου μία ώρα. Χρειάζεται σιγανό ψήσιμο για να ψηθεί πολύ καλά εσωτερικά η πίτα, λόγω του σιροπιού και να μη βγει λασπωμένη.