Mία εβδομάδα πέρασε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε τη χώρα, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και βαθιές πληγές στην ελληνική κοινωνία.
Όσο διαρκεί η προανακριτική διαδικασία, τόσο όλο και περισσότερες σοκαριστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως για παραλείψεις, σκοπιμότητες και ωχαδελφισμούς, που έφτιαξαν μία τραγωδία, από εκείνες που λες πως δεν γίνεται να συμβούν.
Όλα δείχνουν πως οι αιτίες έχουν βαθιές ρίζες στην κακώς εννοούμενη νοοτροπία της άρνησης για εκσυγχρονισμό, της ευθυνοφοβίας, της άγνοιας καθήκοντος και κυρίως της έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης, με τη γνωστή μέθοδο των συγκαλύψεων.
Έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη με τις πολλαπλές ευθύνες
Μετά την απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας, οι έρευνες θα στραφούν στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ που τοποθέτησαν τον εν λόγω σταθμάρχη στη θέση του αν και ήταν άπειρος, καθώς και σε τυχόν ευθύνες του μηχανοδηγού του μοιραίου τρένου και άλλων προσώπων.
Εξάλλου, στο Δικαστικό Μέγαρο έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας του σταθμού της Λάρισας, από όπου σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας κλήθηκε από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση προκειμένου να απαντήσει, μεταξύ άλλων, σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τη βάρδια και τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν από τον συνάδελφό του το μοιραίο βράδυ, ενώ θα καταθέσει και ένα σχετικό σχεδιάγραμμα.
Βουβός θρήνος και διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα
Βουβός ο θρήνος που απλώθηκε στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τους δώδεκα φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους και τους άλλους 26 που τραυματίστηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Οι φοιτητές έστησαν στις σχολές αυτοσχέδια μνημεία με τα ονόματα των αδικοχαμένων φίλων και συμφοιτητών τους, ανάβοντας κεριά και αφήνοντας λίγα λουλούδια στη μνήμη τους, γράφοντας παράλληλα τα μηνύματα «Δεν σας ξεχνάμε» και «Στείλε όταν φτάσεις».
Επίσης, μέλη φοιτητικών συλλόγων κάλυψαν με μαύρο πανί το άγαλμα του Αριστοτέλη που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Πρυτανείας. Εκεί, εναπόθεσαν λευκά λουλούδια ενώ στον τοίχο έγραψαν «Οι ζωές μας μετράνε» και ένα απόσπασμα από το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Το τρένο των 12».
Με τις δράσεις αυτές οι φοιτητές θέλησαν να αποτυπώσουν το πένθος και να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, προαναγγέλλοντας για το επόμενο διάστημα νέες διαμαρτυρίες. Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν από το πρωί αρκετά λύκεια της Θεσσαλονίκης για τους 57 νεκρούς των Τεμπών και τους δεκάδες τραυματίες.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, την Κυριακή 12 Μαρτίου, στην Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος από τη σύγκρουση των δύο τρένων.
Στο μεταξύ, σε κλίμα συγκίνησης και θρήνου τελέστηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη οι κηδείες θυμάτων των Τεμπών. Στο Ελευθέριο Κορδελιό κηδεύτηκαν ο 54χρονος συνταξιούχος αστυνομικός και ο 15χρονος γιος του Παναγιώτης. Λόγω πένθους, το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού, όπου φοιτούσε ο νεαρός, έμεινε σήμερα κλειστό και δεν διεξήχθησαν μαθήματα προκειμένου οι καθηγητές και οι συμμαθητές του να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Καλαμαριά, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 23χρονο πυροσβέστη Νικήτα Καραθεοδώρου και στην επίσης 23χρονη Κέλλυ Πορφυριάδου, φοιτήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.