Βόρειος Τομέας Αθηνών: Το κρίσιμο στοίχημα της Αθήνας στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου

Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, ή όπως επίσημα πλέον αποκαλείται η Β1 Περιφέρεια Αθηνών είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου. Η μία επιπλέον έδρα που κερδίζει η περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1) αυξάνει το ενδιαφέρον και εντείνει τον ανταγωνισμό σε μία περιοχή που έτσι κι αλλιώς θα κονταροχτυπηθούν ισχυρές υποψηφιότητες και μεγάλα ονόματα της πολιτικής σκηνής.

Ο Βόρειος Τομέας (Β1) είναι μία από τις τρεις νέες περιφέρειες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών, που ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας με περίπου 1,5 εκατ. δημότες και υπήρξε η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης.

Η περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1) περιλαμβάνει πλέον 14 δήμους και από αυτήν εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2019 15 βουλευτές. Ο αριθμός των εδρών στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου θα αυξηθεί σε 16, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Στην Β1 περιφέρεια ανήκουν οι Δήμοι Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Γαλατσίου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Νέα Φιλαδέλφειας και Παπάγου – Χολαργού.

Βόρειος Τομέας Αθηνών: Η μάχη για τις 16 έδρες

Για τη Ν.Δ. ο Βόρειος Τομέας είναι σημαντική περιφέρεια καθώς εκεί κατεβαίνουν ως υποψήφιοι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης. Εκεί εκλέγεται, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Για το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του 2019 είχαν εκλεγεί στον Βόρειο Τομέα και οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης. Στις επικείμενες εκλογές σε αυτή την περιφέρεια είναι υποψήφιος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ενώ αγώνα με αξιώσεις θα δώσουν η Άρια Αγάτσα, ο Φώτης Καρύδας, η Φωτεινή Βρύνα και ο Μανώλης Κουτσογιαννάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος. Στο ήδη ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προστεθούν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στον Βόρειο Τομέα, και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου ενώ ως γνωστόν η υποψηφιότητα Κατρούγκαλου αποσύρθηκε τελικά χθες.

Από το ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για να διατηρήσει την έδρα του. Στόχος του κόμματος, βεβαίως, είναι να αυξήσει την εκπροσώπησή του και να καταφέρει να κερδίσει ακόμη μία έδρα. Οι Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Βλάχος, Ρένια Ζαρκαδούλα και Κατερίνα Μπατζελή θεωρείται ότι βρίσκονται σε καλή πορεία για τη διεκδίκηση δεύτερης έδρας.

Για το ΚΚΕ θα έχουμε αλλαγές, καθώς μετακινείται από τον Βόρειο Τομέα στο Επικρατείας ως επικεφαλής ο Θανάσης Παφίλης. Ως μία από τις τρεις περιφέρειες που μπορεί να είναι υποψήφιος επέλεξε τον Βόρειο Τομέα ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πέτρος Αλέπης και Έλενα Μποτζιολή στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δραστηριοποιούνται στη Νέα Ιωνία και αυτό τους δίνει ένα επιπλέον πρόκριμμα στο ενδιαφέρον των τοπικών ψηφοφόρων.

Από μία έδρα άλλωστε, στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2019 η Ελληνική Λύση, που εξέλεξε την Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, και το ΜέΡΑ 25, που εξέλεξε τον Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Βόρειος Τομέας Αθηνών: H δύσκολη ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος