Βόρειος Τομέας Αθηνών: Σταυροί και εκλογικά τμήματα – Σε πλήρη εξέλιξη η ψηφοφορία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία των Ελλήνων πολιτών στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας και σε όσα έχει ο Βόρειος Τομέας Αθηνών για τις εκλογές 2023. Στις σημερινές εκλογές, που γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, ψηφίζουν για πρώτη φορά 440.000 νέοι εκλογείς, μεταξύ αυτών και οι 17χρονοι, καθώς και οι Έλληνες του εξωτερικού που ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά προβλήματα σε εκλογικά τμήματα και η προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική – αν και ο μεγαλύτερος όγκος ψηφοφόρων θα προσέλθει να ψηφίσει τις επόμενες ώρες.

Μια σημαντική παράμετρος για τη βραδιά των εκλογών είναι η ώρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πληροφορίες για το πρώτο κόμμα αλλά και τους σταυρούς θα δοθούν πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χάρη στα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία.

Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών και οι 4 σταυροί

Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, ή όπως επίσημα πλέον αποκαλείται η Β1 Περιφέρεια Αθηνών είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου. Η μία επιπλέον έδρα που κερδίζει η περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1) αυξάνει το ενδιαφέρον και εντείνει τον ανταγωνισμό σε μία περιοχή που έτσι κι αλλιώς θα κονταροχτυπηθούν ισχυρές υποψηφιότητες και μεγάλα ονόματα της πολιτικής σκηνής.

Ο Βόρειος Τομέας (Β1) είναι μία από τις τρεις νέες περιφέρειες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών, που ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας με περίπου 1,5 εκατ. δημότες και υπήρξε η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης.

Η περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1) περιλαμβάνει πλέον 14 δήμους και από αυτήν εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2019 15 βουλευτές. Ο αριθμός των εδρών στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου θα αυξηθεί σε 16, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ανάμεσα στους εκλογείς του Βόρειου Τομέα Αθηνών υπάρχουν 6.203 νέοι άνθρωποι που θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά. Εξ αυτών 2.992 είναι κορίτσια και 3.211 είναι αγόρια.

Βόρειος Τομέας Αθηνών: Οι 14 Δήμοι, οι 515.629 εκλογείς και τα ποικίλα ζητούμενα του εκλογικού σώματος

Ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας είναι περιοχή με εξαιρετικά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία. Περιλαμβάνει τα Βόρεια Προάστια (Κηφισιά, Εκάλη, Πεντέλη, Μαρούσι, Ψυχικό και Φιλοθέη) αλλά και Δήμους με εμπορικό ιστό όπως το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία και η Αγία Παρασκευή, μεγάλες αστικές περιοχές όπως το Ηράκλειο, η Μεταμόρφωση, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Γαλάτσι, η Λυκόβρυση και η Πεύκη και Δήμους με μεγαλύτερη εγγύτητα στο κέντρο των Αθηνών, όπως ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού.

Ο πολυπληθέστερος Δήμος της περιοχής είναι το Χαλάνδρι, που αριθμεί 77.102 κατοίκους, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν η Κηφισιά με 72.878 κατοίκους και το Μαρούσι με 71.830 κατοίκους. Τέταρτος σε πληθυσμό Δήμος είναι η Νέα Ιωνία με 64.611 κατοίκους και ακολουθεί η Αγία Παρασκευή με 62.147 και το Ηράκλειο Αττικής με 50.494.

Εκλογικά Τμήματα στο Βόρειο Τομέα Αθηνών

Στη Νέα Ιωνία τα εκλογικά τμήματα είναι 90 και σε όλο τον Βόρειο Τομέα Αθηνών είναι 964. Η αναλυτική λίστα όπως εκδόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο αρχείο που ακολουθεί